Te przepisy na zupy są bezpieczne i skuteczne, można je wykorzystać do ogrzania i odżywienia organizmu podczas przeziębienia i innych chorób.
Przepisy na zupy podnoszące odporność
W zimny dzień miska zupy to konieczność. Bogate zupy są doskonałym wyborem w sezonie zimowym i jesiennym. Nie tylko rozgrzewają, ale także zapewniają sytość. Zupy te często zawierają duże ilości cebuli i czosnku.
Warzywa te mają właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i antywirusowe. Znajdź przepisy na pyszne, łatwe do zrobienia, przeciwzapalne zupy.
Zupa na ból gardła
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 główki czosnku + ewentualnie kilka dodatkowych ząbków, które można dodać na końcu
- liść laurowy
- czarny pieprz
- Sól
- Bagietka razowa, chleb lub pieczywo
Podawać:
- tarty ser
- Chleb tostowy lub bagietka (może być również posmarowana masłem czosnkowym lub po prostu czosnkiem)
Sposób przygotowania:
Obierz i umyj ziemniaki. Pokroić w drobną kostkę. Obierz i zmiażdż czosnek. W dużym rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj ziemniaki. Smażyć przez około 2 minuty. Dodaj czosnek, liść laurowy, pieprz i sól. Połącz wszystko, gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj bulion.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować ziemniaki do miękkości. Powinno to zająć około 20 minut. Po tym czasie usuń liść laurowy. Zmiksować zupę w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ząbków czosnku. Zupę podawać z grzankami lub serem topionym. Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny pamiętać, że czosnek zawiera dużo czosnku.
Comments are closed.