Zielone orzechy korzystnie wpływają na zdrowie i urodę, mamy przepis na leczniczy olejek.

Wzmacnia on włosy oraz pomaga w walce z łupieżem. Z powodzeniem można go również dodawać do maseczek do twarzy – zrewitalizuje i odświeży skórę, nada jej blasku oraz zdrowego i wypoczętego wyglądu.

Co ciekawe, zielone orzechy nadają się do jedzenia. Są idealnym dodatkiem do mięs, dań warzywnych, pasują do sałatek, również tych owocowych.

Chcesz przekonać się na własnej skórze o działaniu zielonych orzechów? Żaden problem! Skorzystaj z naszego przepisu na leczniczy olejek dla Twojej skóry.

Składniki:

  • 7 sztuk zielonych orzechów włoskich,
  • 2 marchewki,
  • oliwę z oliwek lub inny olej.

Sposób przygotowania:

Poćwiartuj orzechy, a marchewki zetrzyj na tarce. Następnie włóż wszystko do butelki i zalej oliwą/olejem. Odstaw zamkniętą butelkę w słoneczne miejsce na około miesiąc.

Tak przygotowany olejek stosuj na trudno gojące się rany, blizny, pomoże on złagodzić objawy łuszczycy, egzemy, spłyci zmarszczki, pomoże rozjaśnić plamy starcze oraz wyleczyć opryszczkę.

Warto wspomnieć także o konkretnych prozdrowotnych zaletach zielonych orzechów.

Aby chętniej je spożywać, można przygotować miód z zielonych orzechów. Pomoże w przypadku anemii, złych wyników morfologii, na przeziębienie, ból gardła, choroby oskrzeli oraz problemy z tarczycą.

Składniki na miód z zielonych orzechów:

  • 40 zielonych orzechów,
  • 1/2 litra płynnego miodu.

Przygotowanie:

Pokrojone na kawałki zielone orzechy zalewamy miodem i trzymamy z słoiku. Odstawiamy na około 40 dni w ciemne miejsce. Gotowy miód spożywamy w następujący sposób: 1 łyżeczka rano na pusty żołądek.

Ciekawą alternatywą jest likier z zielonych orzechów.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!