Zielone orzechy korzystnie wpływają na zdrowie i urodę, mamy przepis na leczniczy olejek.
Wszyscy dobrze znamy orzechy – laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Wybór jest spory.
Kupimy je z łatwością w sklepie, a wiele odmian wyhodujemy z powodzeniem w przydomowym ogródku. Są smaczne, zdrowe, idealne jako przekąska lub dodatek do wielu smacznych dań i deserów.
Sezon na orzechy a Polsce to zazwyczaj jesień – są wtedy dojrzałe, smaczne i nadają się co jedzenia.
Mało kto wie o niesamowitych prozdrowotnych właściwościach orzechów, gdy są jeszcze zielone, czyli w okresie czerwca i lipca. Jak się jednak okazuje, zielone orzechy oraz ich liście, są z powodzeniem wykorzystywane do wytwarzania różnych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie i urodę.
Zielone orzechy to niezwykle cenne źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz oczyszcza organizm. Wpływają też pozytywnie na osoby zmagające się z depresją i zmęczeniem, wzmacniają żołądek i wątrobę oraz wspomagają wydalanie metali ciężkich. Zielone orzechy to również doskonałe panaceum na bóle głowy i problemy towarzyszące menstruacji.
Comments are closed.