Zdumiewające Rezultaty w Zaledwie 7 Dni – Nie Mrugnij Okiem, Schudnij.
Dość łatwe i przyjemne jest przybieranie na wadze, jednak historia z rozstaniem się z dodatkowymi kilogramami jest zupełnie inna.
Aby proces ten był jak najbardziej komfortowy, zająć się tym muszą umysły dietetyków, trenerów i lekarzy. Wśród metod najbardziej skutecznych znajduje się siedmiodniowa dieta Barry’ego Searsa, amerykańskiego biochemika.
Tę strategię nazywamy dietą strefową, która polega na drastycznym ograniczeniu kalorii, nie zapominając przy tym o dostarczeniu wszystkich niezbędnych pierwiastków śladowych organizmowi. Barry Sears skonstruował menu na każdy dzień tygodnia, z którego można korzystać nawet przez miesiąc, z możliwością zrzucenia od 4 do 10 kg, zależnie od poziomu nadwagi.
Dieta strefowa: siedmio dniowy plan
Na spalanie tłuszczu istnieje wiele metod, a dieta strefowa osiąga to, zwiększając wrażliwość na insulinę. Ogólnie, dieta ta jest uboga w cukry, z minimalnym spożyciem węglowodanów. Skutkiem tego jest eliminacja skoków poziomu cukru we krwi oraz nerwowego głodu, co inicjuje szereg procesów biologicznych prowadzących do spadku wagi.
Jednak to nie koniec! Barry Sears, oprócz bycia autorem artykułów o odchudzaniu, jest też doświadczonym biochemikiem. Prowadził badania nad wpływem diety na organizm ludzki i doszedł do pewnych wniosków.
Odkrył, że kluczem do sukcesu jest odpowiednia równowaga między insuliną a glukagonem, co optymalizuje metabolizm oraz inicjuje kaskadę reakcji biologicznych. Te procesy nie tylko wspierają w pozbyciu się nadwagi, ale również zwiększają odporność, poprawiają funkcjonowanie fizyczne i psychiczne, a także zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.
Podstawą diety strefowej jest regularne spożywanie pięciu posiłków dziennie, w tym trzech głównych i dwóch nieodzownych przekąsek. Poniżej przedstawiamy Ci szczegółowy plan menu od Barry’ego Searsa.
Schemat tygodniowego menu
Poniedziałek:
- Śniadanie: płatki owsiane na wodzie z kubkiem herbaty lub kawy bez cukru.
- Obiad: 170 g filetu z kurczaka smażonego na oleju roślinnym, z pomidorami i sałatą, plastrem twardego sera, połową jabłka i garścią orzechów.
- Popołudniowa przekąska: zielony groszek, zielona fasolka lub brokuły z oliwą i tofu.
- Kolacja: 150 g pieczonego kurczaka lub indyka, sałatka ze szpinaku z sokiem z cytryny i masłem, 100 g truskawek lub malin.
- Przekąska: 50 g twardego sera, brzoskwinia i trzy oliwki.
Wtorek
- Śniadanie: Omlet z 4 białek, 2 kromki chleba otrębowego, herbaty lub kawy bez cukru oraz 80 g rodzynek.
- Obiad: Bułka pita z krewetkami lub paluszkami krabowymi i sałatą, polana sokiem z cytryny.
- Przekąska po południu: 50g jogurtu naturalnego.
- Kolacja: Parowe kotlety.
- Przekąska wieczorna: 50 g gotowanego indyka lub szynki z 100 g malin lub truskawek.
Środa
- Śniadanie: 2 kawałki smażonego boczku, 50 g niesłodzonego jogurtu z 50 g jagód na deser, herbatę lub kawę bez cukru.
- Obiad: 150 g pieczonego fileta z kurczaka, sałatka z pieczarek, selera i oliwek polana oliwą, na deser jedna pomarańcza.
- Przekąska: pół jabłka i 50 g twardego sera.
- Kolacja: 150 g wieprzowiny zapiekanej z musztardą, białym winem i jabłkiem, przybrane świeżymi warzywami.
- Przekąska: 50 g jogurtu i 200 ml wytrawnego czerwonego wina.
Czwartek
- Śniadanie: sałatka owocowa z niesłodzonym jogurtem, 80 g rodzynek, 3 orzechy włoskie, filiżanka kawy lub herbaty bez cukru.
- Obiad: 200 g krewetek lub paluszków krabowych z sałatą i sokiem z cytryny.
- Przekąska: 50 g twardego sera i 150 g świeżego ananasa.
- Kolacja: pieczony filet z białej ryby z 50 g parmezanu i sokiem z cytryny oraz sałatka z gotowanych zielonych warzyw.
- Przekąska: 50 g indyka lub szynki, 80 g rodzynek, garść orzechów lub suszonych moreli.
Piątek
- Śniadanie: dwie kromki tostów w cieście z 4 białek jaj (podawać z jagodami i startymi migdałami), herbata lub kawa bez cukru.
- Obiad: 150 g gotowanego kurczaka z sałatką z selera, pomidora, sałaty i połówki jabłka oraz kromka chleba żytniego i 80 g rodzynek.
- Przekąska: 50 g szynki, 80 g rodzynek.
- Kolacja: Pulpety 180 g mielonej wołowiny z białkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej, udekoruj brokułami i połową jabłka.
- Przekąska: 50 g szynki, 80 g jagód i 3 orzechy włoskie.
Sobota
- Śniadanie: omlet z 4 jajek z dwoma plastrami bekonu, kromka czarnego chleba, połówka grejpfruta, kubek herbaty lub kawy bez cukru.
- Obiad: 150 g gotowanego kurczaka, sałatka z połówki papryki, cebuli i ogórka w bułce pita, 2 suszone śliwki.
- Przekąska: gotowane jajko, jabłko i garść migdałów.
- Kolacja: 200 g smażonej czerwonej ryby z czosnkiem, ziołami i czerwoną papryką.
- Przekąska: 50 g szynki lub gotowanego kurczaka.
Niedziela
- Śniadanie: 150 g szynki z pomidorem, jeden dowolny owoc i filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
- Obiad: kanapka z chlebem otrębowym z szynką lub indykiem, sałata, 50g sera i pół pomarańczy na deser.
- Przekąska: 100 g twardego sera, 150 g ananasa i garść migdałów.
- Kolacja: 200 g filetu z indyka smażonego na oleju z dodatkiem gotowanych zielonych warzyw i filiżanką jagód na deser.
- Przekąska: 50 g szynki, 80 g jagód i 3 oliwki.
Na koniec:
Stosując tę dietę co trzy miesiące przez tydzień, będziesz mógł łatwo kontrolować swoją wagę. Jest to szczególnie pomocne po okresie wakacyjnym! W przypadku większej ilości nadwagi, można ją kontynuować nawet przez miesiąc.
Comments are closed.