W każdej kuchni są bakterie, namnażające się w niej szybciej niż w niejednym laboratorium. Przeczytaj.

Uczeni pracujący na amerykańskim Duke University w Durham dokonali niezbyt optymistycznego odkrycia. Typowa domowa kuchnia bardziej sprzyja rozwojowi bakterii, niż przygotowane do tego laboratorium. Poniższy artykuł skupi się na wyjaśnieniu, w jaki sposób bakterie mogą odbijać się na używanych w kuchni gąbkach.

Dlaczego gąbka to doskonałe środowisko dla drobnoustrojów?

Amerykanie z Durham po badaniach doszli do wniosku, że na gąbce kuchennej, w przeciwieństwie do warunków laboratoryjnych, zachodzą rozbudowane interakcje bardzo licznych szczepów bakterii. Wiele z nich potrzebuje takich kontaktów, by możliwe było ich przetrwanie. Z kolei inne wymagają izolacji.

Duży wpływ na niefortunną okoliczność ma także struktura samych gąbek kuchennych. Pod licznymi względami przypomina ona naturalne środowisko bakterii – ziemię czy też ludzkie jelita. Jest to, w przeciwieństwie do laboratoryjnych szalek Petriego, bardzo zróżnicowana przestrzeń.

Wspomniane szalki to przestrzenie agarowe. Jednak z amerykańskich wniosków wynika, że nawet stosowna temperatura czy naświetlenie nie czyni szalki tak atrakcyjnym środowiskiem jak gąbka.

Czy istnieje jakieś ryzyko? Jak mu zapobiegać?

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!