Wyeliminuj z diety produkty niebezpieczne dla stawów – pozbądź się zapalenia stawów i bólu mięśni
Zapalenie stawów do niedawna było kojarzone z chorobą starszego wieku. Nic bardziej mylnego! Coraz częściej z tym schorzeniem zmagają się młodzi, aktywni ludzie. Co gorsza, problem niekiedy dotyka także dzieci.
Obecnie większość problemów kostnych lekarze wiążą nie tylko z brakiem aktywności fizycznej, ale też, a może przede wszystkim, złą dietą. W związku z powyższym warto zapoznać się z listą produktów, których należy się wystrzegać. Ich spożywanie znacząco przyczynia się do problemów stawowych.
Samodzielne leczenie stawów
Co zaskakujące, wiele z niżej wymienionych produktów uważanych jest za dobre dla naszego organizmu. Jak się jednak okazuje, działają one szkodliwe na układ kostny, dlatego im szybciej zostaną usunięte, tym większa szansa na lepsze zdrowie i pozbycie się bólu w stawach.
Szproty
Szprot gromadzi w sobie ogrom purynów. To właśnie te substancje odpowiadają m.in. za powstawanie dny moczanowej. Spożywając ten rodzaj ryby, w organizmie odkłada się kwas moczanowy, który zalega na powierzchni stawów.
W ten sposób elementy układu kostnego ulegają uszkodzeniu i zaczynają boleć. Warto też dodać, że szproty mają dużą ilość soli, co także nie sprzyja zdrowiu.
Słonecznik
Nasiona słonecznika powszechnie chwalone są za bogactwo drogocennych i potrzebnych tłuszczy. To fakt. Niemniej zbyt duża dawka kwasów omega-6 może być szkodliwa.
Jeśli będą spożywanie w nadmiarze, niszczeniu ulegają nie tylko stawy, ale też pogarsza się jakość cery (powstaje trądzik). Zalegający kwas omega-6 może powodować, że uciążliwy ból staje się jeszcze mocniejszy, a leczenie będzie trwać dłużej.
Ser
Ser to bogactwo jonów wapnia, które absolutnie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ciała. Niestety ich nadmiar może tylko zaszkodzić. Odpowiadają m.in. za uczucie bólu, a także skurcze mięśni. Ponadto to także tłuszcz i cholesterol.
Osoby, które już borykają się z zapaleniem stawów, bezwzględnie powinny wystrzegać się powyższych produktów. Ci, którzy czują się zdrowi mogą je spożywać, ale warto pilnować, by porcje nie były zbyt duże. Bóle stawów to przypadłość niestety mało komfortowa i trudna do wyleczenia. Warto więc nie tylko eliminować szkodliwe produkty z diety, ale też leczyć się domowymi sposobami.
Najpopularniejszym trikiem jest stosowanie octu jabłkowego. Do szklanki wody należy dodać łyżeczkę octu i wypić bezpośrednio przed posiłkiem.
Nie wolno jednak przekraczać 5 porcji dziennie. Takie leczenie warto przeprowadzać przez okres 2 tygodni. W przypadku chorób żołądka, dawkę octu zmniejszyć o połowę, a czas kuracji wydłużyć do 4 tygodni.
Z bólem stawów radzi sobie także nalewka czosnkowa. Kilka ząbków czosnku należy zmiażdżyć i zalać wódką, a następnie odstawić na 10 dni do ciemnego miejsca. Po tym czasie spożywać łyżeczkę nalewki przed każdym posiłkiem.
Comments are closed.