Domowy, wzmacniający napój na ponure dni. Dlaczego warto gotować banany każdego wieczora.
Domowy, wzmacniający napój na ponure jesienne dni.
Bardzo prostym i sprawdzonym sposobem na walkę z jesienna chandrą i osłabieniem organizmu jest spożywanie odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów. Wygodnym rozwiązaniem jest picie smacznej herbatki owocowo-ziołowej o nieprzeciętnych walorach smakowych, która dodatkowo przywraca dobre samopoczucie oraz witalność w zaledwie kilka dni.
Jednym ze składników aktywnych takiego eliksiru są pyszne banany. Owoce te, znane i lubiane wszystkim, dostarczają naszemu układowi odpornościowemu tak ważnych elementów jak potas, magnez czy fosfor oraz witaminy: A, C, E, K czy też witaminy z grupy B.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) rekomenduje ludziom z nadciśnieniem włączenie bananów do swojej diety, ponieważ dzięki bardzo dużej ilości potasu obniżają ciśnienie tętnicze.
Fosfor również jest pożądanym pierwiastkiem w każdej diecie, gdyż odpowiada za wiele funkcji w organizmie człowieka, przede wszystkim za przemianę tłuszczy i węglowodanów. Dobroczynne właściwości witaminy A to m.in. wspomaganie regeneracji komórek, witamina C pozwala wzmocnić układ odpornościowy, witamina E zapobiega skrzepom w naczyniach krwionośnych, witamina K działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo, zaś witaminy z grupy B poprawiają zdolności intelektualne. To właśnie dlatego banany są jednym z najbardziej wartościowych owoców na świecie.
Nasz wzmacniający napój uzupełniany jest znanym ze swoich właściwości rozgrzewających cynamonem. Przyprawa ta dodatkowo wspomoże trawienie oraz zredukuje poziom cukru we krwi.
Wzmacniający napój bananowo-cynamonowy:
Składniki:
- Woda – 200 ml;
- Banany średniej wielkości – 2 szt.;
- Cynamon (w lasce, nie w proszku) – 2 szt.;
Przygotowanie:
Zagotować wodę z cynamonem. Pokrojone banany wsypać do garnka z wodą i cynamonem, całość zagotować. Po ostudzeniu, należy herbatkę odcedzić. Pić na godzinę przed snem.
Comments are closed.