Są nawet smaczniejsze niż świeże: Tak przechowuję winogrona z ogrodu do 2 lat.
Oto sposób na pyszne i domowe konfitury, które przechowywać na półce można nawet 2 lata! Niezwykle prosty i szybki przepis!
Zimą dostępnych jest niewiele owoców, z których można przyrządzić smakowity deser. Dlatego warto zadbać o to już latem, gdy ta pora rok obfituje w niezwykle rozmaite i słodkie zbiory. Idealnym owocem do przetworzenia jest na przykład winogrono. Wypróbuj niżej podany przepis i ciesz się pysznymi deserami nawet w najzimniejsze wieczory!
Do przygotowania winogronowych przetworów nada się w zasadzie każda odmiana winogrona. Bez znaczenia jest jego kolor i rodzaj: czy białe czy czerwone, z pestkami lub bez – wszystko zależy od Twoich preferencji. Niezależnie od użytego gatunku przetwory będą niezwykle smakowite!
Na samym początku spróbuj winogrona i oceń, jak bardzo jest słodkie. Jeżeli ocenisz, że nie wymaga dodatkowego dosłodzenia, a wręcz jest zbyt słodkie, to możesz dodać dwa plastry cytryny do przepisu. Nada to lekki kwaskowy posmak i niepowtarzalny cytrusowy aromat!
Comments are closed.