Domowa vegeta z leczniczymi właściwościami : Ten przepis przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie, już nie kupuje przypraw do zupy ze sklepu
Ten przepis przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie! Stanowi sekret zdrowego obiadu mojej babci, a teraz także i twojego!
Czy zdajesz sobie sprawę, co kryję się w produktach gotowych, które kupujemy w sklepach? Nawet proste półprodukty, których używamy do ugotowania obiadu mogą kryć w sobie duże ilości soli i cukru, co negatywnie wpływa na zdrowie nas i naszych bliskich.
Świetną alternatywę stanowią domowe przetwory takie jak dżemy, konfitury, domowy keczup czy… niezwykle prosta w przygotowaniu zdrowa vegeta, którą na dodatek możesz wykonać ze składników, które na pewno masz już w domu!
Potrzebujesz jedynie:
- 1 kg marchewki
- 1 kg pietruszki
- 500 g cebuli
- 400 g selera
- 1 zieloną paprykę
- 2 czerwone papryki
- 1 – 2 pory
- suszoną pietruszkę (garść)
- suszony seler (garść)
- 2 garście suszonego lubczyku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Po dokładnym wyschnięciu ścieramy je na tarce o małych oczkach ( warzywa można również bardzo drobniutko posiekać). Następnie starte warzywa wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w półotwartym piekarniku o temperaturze 50 – 70 stopni aż stanął się całkowicie suche. Aby uniknąć przypalenia warzyw nie należy zapominać o ich regularnym przemieszaniu.
Świetną alternatywą dla suszenia warzyw w piekarniku jest również użycie kaloryfera, przy czym użyć możemy zarówno surowych jak i ugotowanych warzyw. Do wysuszonych warzyw dodajemy pietruszkę i seler. Opcjonalnie możemy również dodać odrobinę soli, aby uzyskać typowy dla wegety słony smak.
Oraz poeksperymentować z rodzajem warzyw – świetnie sprawdzi się chociażby dodatek brokułów, grzybów czy ( dla miłośników pikantnych, egzotycznych potraw) papryczki chilli i sproszkowanej kolendry. Domową wegetę najlepiej jest przechowywać w niewielkich pojemniczkach, aby w każdej chwili móc dodać klasycznym daniom niezwykłego smaku i aromatu.
Comments are closed.