Domowa vegeta z leczniczymi właściwościami : Ten przepis przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie, już nie kupuje przypraw do zupy ze sklepu

Ten przepis przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie! Stanowi sekret zdrowego obiadu mojej babci, a teraz także i twojego!

Czy zdajesz sobie sprawę, co kryję się w produktach gotowych, które kupujemy w sklepach? Nawet proste półprodukty, których używamy do ugotowania obiadu mogą kryć w sobie duże ilości soli i cukru, co negatywnie wpływa na zdrowie nas i naszych bliskich.

Świetną alternatywę stanowią domowe przetwory takie jak dżemy, konfitury, domowy keczup czy… niezwykle prosta w przygotowaniu zdrowa vegeta, którą na dodatek możesz wykonać ze składników, które na pewno masz już w domu!

Potrzebujesz jedynie:

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 500 g cebuli
  • 400 g selera
  • 1 zieloną paprykę
  • 2 czerwone papryki
  • 1 – 2 pory
  • suszoną pietruszkę (garść)
  • suszony seler (garść)
  • 2 garście suszonego lubczyku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Po dokładnym wyschnięciu ścieramy je na tarce o małych oczkach (  warzywa można również bardzo drobniutko posiekać). Następnie starte warzywa wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w półotwartym piekarniku o temperaturze 50 – 70 stopni aż stanął się całkowicie suche.  Aby uniknąć przypalenia warzyw nie należy zapominać o ich regularnym przemieszaniu.

Świetną alternatywą dla suszenia warzyw w piekarniku jest również użycie kaloryfera, przy czym użyć możemy zarówno surowych jak i ugotowanych warzyw. Do wysuszonych warzyw dodajemy pietruszkę i seler.  Opcjonalnie możemy również dodać odrobinę soli, aby uzyskać typowy dla wegety słony smak.

Oraz poeksperymentować z rodzajem warzyw – świetnie sprawdzi się chociażby dodatek brokułów, grzybów czy ( dla miłośników pikantnych, egzotycznych potraw) papryczki chilli i sproszkowanej kolendry. Domową wegetę najlepiej jest przechowywać w niewielkich pojemniczkach, aby w każdej chwili móc dodać klasycznym daniom niezwykłego smaku i aromatu.

Taka mieszanka nadaje się również do podawania dzieciom. lecz dla naszych milusińskich najzdrowsza będzie opcja bez dodatku soli i pikantnych przypraw.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!