Robiłam tę turecką lemoniadę przez całe lato po przywiezieniu przepisu z wakacji – smakuje wyśmienicie.
Przepis, który przywiozłam z wakacji na turecką lemoniadę, z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Ten pyszny i orzeźwiający napój, bogaty w witaminę C, idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia. Nawet w mroźne zimowe dni może okazać się nieoceniony, gdy dopadnie Cię przeziębienie, i będzie świetnym dodatkiem do świątecznego stołu. Jestem przekonana, że dzieci również go polubią!
W Turcji istnieje wiele sposobów na przygotowanie lemoniady, ale ta prosta metoda, którą wybrałam, jest naprawdę efektowna i łatwa w przygotowaniu. Koniecznie musisz jej spróbować!
Oto potrzebne składniki:
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 litry wody
- 160-200g cukru lub miodu
Instrukcje przygotowania:
Rozpuść cukier w wodzie. Umyj cytryny i pomarańczę, następnie zetrzyj ich skórkę.
Dodaj skórkę do wody z cukrem. Wyciśnij sok z cytrusów i dodaj go do wody.
Wlej mieszankę do butelki i wstrząśnij.
Przelej przez sito do dzbanka, przykryj i pozostaw w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Comments are closed.