Twoja tkanka tłuszczowa zniknie, gdy stosujesz dietę bez cukru. Obejmując mięso i ryby, unikaj jabłek i bananów.
Dla wielu z nas utrata zbędnych kilogramów może być wyzwaniem. Jest to proces złożony i czasami frustrujący, który może okazać się nieprzewidywalny.
Zdaniem niektórych, kluczem do utraty wagi jest jedzenie mniej, ale głodzenie się nigdy nie jest zdrowym rozwiązaniem. Istnieją lepsze sposoby na osiągnięcie celu utraty wagi, pozostając przy tym zdrowym.
Jorge Cruz, dietetyk i trener fitness, opracował dietę „100”, bazującą częściowo na diecie niskowęglowodanowej. Wiele osób w dziedzinie dietetyki i medycyny uważa, że to cukry spożywane przez nas przyczyniają się do przyrostu tłuszczu, szczególnie wokół brzucha, w przeciwieństwie do tłuszczów i białek.
Stąd narodziła się idea formuły do obliczania „kalorii cukrowych” w pożywieniu. Oznacza to pomnożenie ilości węglowodanów przez cztery. Na przykład średni banan zawiera 25 gramów węglowodanów, co daje 100 kalorii cukrowych, podczas gdy 100 g kaszy jęczmiennej perłowej zawiera tylko 40 kalorii cukrowych.
Węglowodany są obecne we wszystkich produktach spożywczych, ale w różnych ilościach. Możemy więc wybierać produkty z niską zawartością węglowodanów i unikać tych bogatych w nie. Do nisko węglowodanowych produktów należą m.in. jajka, cukinia, kalafior, seler naciowy, grzyby, kurczak, łosoś, indyk, polędwica wieprzowa, biały twaróg, masło.
Dieta Jorge’a Cruza obejmuje również ustalenie dziennego limitu kalorii. Każdy z trzech głównych posiłków powinien zawierać do 400 kcal, a przekąski nie powinny przekraczać 50 kcal, co daje w sumie około 1500 kcal na dzień.
Przykładowe menu na dzień w tej diecie to śniadanie składające się z połowy awokado, twarogu i orzechów włoskich, przekąska z selera lub papryki, obiad z udka kurczaka z warzywami, kolejna przekąska z wędliną i pomidorami, kolacja z indykiem i brokułami lub jajka z warzywami, a na zakończenie jogurt naturalny lub kefir jako przekąska.
Comments are closed.