Usuń toksyny i zgub kilogramy z tym sekretnym przepisem na syrop z czarnego bzu. Czy wiesz, że zapobiega on aż ośmiu chorobom.

Tradycyjnie, nasza starszyzna korzystała z syropu z czarnego bzu jako napoju. Jeśli zbierzesz kwiaty czarnego bzu w maju, możesz przygotować własnoręcznie napój o właściwościach leczniczych, który po połączeniu z wodą daje orzeźwiający smak.

Kwitnienie czarnego bzu następuje w maju. Najlepiej zbierać kwiaty, gdy pogoda jest sucha i piękna, i kiedy roślina jest w pełni rozkwitu. Szukaj krzewów w miejscach oddalonych od dróg i zanieczyszczonych terenów. Aby kwiaty były świeże, zbieraj je pojedynczo i umieszczaj w koszu.

Dlaczego czarny bez jest tak ceniony? Ze względu na bogactwo w glukozę, witaminy C i A oraz minerały. Suszone kwiaty mają w składzie olejki eteryczne, garbniki, glikozydy, flawonoidy i trochę śluzu. Wzmacniają układ odpornościowy, pomagając w walce z grypą i przeziębieniem.

Kiedy jesteś chory na grypę, herbatka z suszu czarnego bzu może przynieść ulgę. Działa również przy astmie i stanach zapalnych dróg oddechowych, ułatwiając oddychanie i łagodząc kaszel. W okresie wiosennym, jest świetny dla alergików. Dodatkowo, wspomaga węzły chłonne w usuwaniu toksyn, pomaga w problemach z nerkami, pęcherzem moczowym oraz przy reumatyzmie.

Chcesz przygotować syrop? Oto przepis:

Składniki:

  • sok z jednej cytryny
  • 800 g cukru pudru (lub inny słodzik)
  • 20 świeżych kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Zanurz 20 kwiatów w 1 litrze zimnej wody.
  2. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, nie w lodówce. Potem odcedź.
  3. Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie pozostaw na kolejne 24 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  4. Przecedź przez gazę i przelej do butelek.

Pij ten syrop rozcieńczony wodą, możesz użyć także wody gazowanej. Życzę powodzenia!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!