Domowy syrop z truskawek to świetna propozycja na zdrowe wykorzystanie sezonowych owoców.
Jest on pozbawiony przede wszystkim zbędnej chemii. Istotne jest również to, że do przygotowania syropu wystarczy użyć zaledwie 1 szklankę owoców.
Z proponowanych proporcji można otrzymać aż 1,5 l domowego syropu. Dzięki nim można schłodzić lemoniadę w upalne dni, herbatę albo zastosować go do ciast czy też innych deserów.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek,
- 80 kawałków liści wiciokrzewu bądź truskawek,
- 850 ml wody,
- 1 kg cukru lub ksylitolu albo innego słodzika,
- 1 łyżka kwasku cytrynowego.
Sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pozbawić ich szypułek. Następnie umieścić je w garnku i wlać również do niego wodę wraz z liśćmi. Całość gotować 10 minut.
Odcedzić przykładowo poprzez zastosowanie gazy, a na sam koniec jeszcze dobrze wycisnąć. Do soku dodać później kwasek cytrynowy, cukier i wszystko razem gotować około 10 minut.
Po upływie tego czasu, syrop przelać do butelek z zamykanym korkiem. Nie trzeba go już sterylizować.
Wynika to z tego względu, iż zarówno cukier, jak i kwasek cytrynowy wpływają na zachowanie świeżości. Podczas gotowania można poczuć piękny zapach truskawek.
Comments are closed.