Jak przechowywać owoce, żeby zachowały świeżość nawet przez 12 miesięcy: Poznaj ten wyjątkowy sposób.
Owoce połóż w miseczce i od samej góry posyp odrobiną soli. Działa ona tu podobnie jak podczas pieczenia ciast – dodaje słodyczy, a jednocześnie konserwuje.
Teraz owoce należy docisnąć pokrywką, a potem szczelnie zamknąć. Nie trzeba dodawać tu żadnych składników, ponieważ sterylnie zamknięte owoce same będą uwalniać sok i słodycz. Jeśli preferujesz bardzo słodki smak to przed sterylizacją dodaj do nich na kilka godzin odrobinę miodu.
Owoce sterylizuje w garnku przez 10 minut w temperaturze od 80 do 90°C. Kiedy zobaczysz, że puściły sok będziesz wiedziała, że są gotowe. To on jest w tym wypadku głównym konserwantem, który pozwala zachować produktom świeżość przez długi czas.
Na koniec odwróć garnek do góry nogami, przykryj go kocem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zadbaj o to, żeby pojemnik nie przeciekał. Gotowy przetwór jest smakuje zupełnie jak dżem, a jednak nie ma w nim zbędnego cukru.
Comments are closed.