Syrop z surowych buraków
Składniki
- 3 litry chłodnej, ale przegotowanej wody
- 3 kg obranych buraków czerwonych
- 4 cytryny
- 3- 5 łyżek kwasku cytrynowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2,5 kg drobnego cukru
- 1/2 butelki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Czerwone buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Podobnie w przypadku cytryn, wystarczy je dobrze umyć. W skórkach również znajdują się cenne witaminy. Wszystko to mielimy najlepiej maszynką do mielenia lub jeśli nie mamy maszynki, ścieramy na tartce o drobniutkich oczkach. Tak powstałą masę przekładamy do miski i odstawiamy na 24 godziny.
W tym czasie możemy kilka razy przemieszać. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy sok, dodajemy cukier, koncentrat, aromat waniliowy, oraz kwasek cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników i całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie przelewamy sok do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Sok z buraków czerwonych idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub lemoniady, a także będzie ciekawym uzupełnieniem ciasta. W przypadku ciasteczek i babeczek można go wykorzystać jako naturalny barwnik.
Comments are closed.