Spróbuj naszych przepisów i już więcej nie gotuj buraków. Surowe mają o wiele więcej właściwości.

Syrop z surowych buraków

Składniki

  • 3 litry chłodnej, ale przegotowanej wody
  • 3 kg obranych buraków czerwonych
  • 4 cytryny
  • 3- 5 łyżek kwasku cytrynowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2,5 kg drobnego cukru
  • 1/2 butelki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Czerwone buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Podobnie w przypadku cytryn, wystarczy je dobrze umyć. W skórkach również znajdują się cenne witaminy. Wszystko to mielimy najlepiej maszynką do mielenia lub jeśli nie mamy maszynki, ścieramy na tartce o drobniutkich oczkach. Tak powstałą masę przekładamy do miski i odstawiamy na 24 godziny.

W tym czasie możemy kilka razy przemieszać. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy sok, dodajemy cukier, koncentrat, aromat waniliowy, oraz kwasek cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników i całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie przelewamy sok do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Sok z buraków czerwonych idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub lemoniady, a także będzie ciekawym uzupełnieniem ciasta. W przypadku ciasteczek i babeczek można go wykorzystać jako naturalny barwnik.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!