Wielkanocne słone ciasto: 5 jajek, 5 łyżek śmietany, 5 łyżek mąki, kawałek szynki i przysmak gotowy. Przepis.
Świetny pomysł na szybką przystawkę, która z pewnością ucieszy wszystkich gości.
Wszystko, co musisz zrobić, to pokroić i nie musisz już zajmować się kanapkami. Zawsze robię to na Wielkanoc i jest to ogromny sukces. Aby uzyskać niesamowity wiosenny smak i aromat, dodaj do ciasta czosnek niedźwiedzi lub drobno posiekaną pokrzywę.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek mąki pszennej
- 300 g szynki lub boczku
- 2-3 papryki
- zmielony czarny pieprz
- sól
- przyprawy do smaku
- drobno posiekana pietruszka
Opcjonalnie:
- drobno posiekana młoda pokrzywa
- czosnek niedźwiedzi
- zielona cebula
Przygotowanie:
Wlej śmietankę do miski.
Dodaj jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Szynkę lub boczek drobno posiekać. Na Wielkanoc znakomitą alternatywą jest pokrojenie wędliny wędzonej.
Wmieszaj mięso do ciasta. Drobno posiekaj paprykę. Dodaj je również do mieszanki.
Teraz po prostu dopraw przyprawami i solą do smaku. Możesz również dodać zioła – np. pietruszkę lub koperek.
Moja babcia dodawała też drobno posiekane młode pokrzywy lub czosnek niedźwiedzi, w zależności od tego, co właśnie zebrała. To naprawdę wspaniałe ulepszenie wielkanocne. Teraz wystarczy włożyć mieszankę do podłużnej nasmarowanej formy.
Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut (lub w piekarniku). Po schłodzeniu możesz podawać.
Comments are closed.