Jak posprzątać szybko kuchnię – oto 10 praktycznych rad od Królowej Porządku, które stosuje nie od dziś.

Zachowaj wyłącznie te rzeczy, które są naprawdę praktyczne. Jeśli nie używasz maszynki do gotowania jajek, chociaż jest w sumie prawie nowa i nic jej nie dolega, to znaczy, że z praktycznego punktu widzenia nie powinnaś jej zachować.

Podobnie ze wszystkimi dublującymi się przedmiotami tego samego rodzaju. Dwa sitka, cztery miski tej samej wielkości, 2 praski do czosnku…

Zostaw tylko to, czego używasz. Reszty nie musisz wyrzucać, jest wiele organizacji, które przyjmą je z radością. Schroniska dla bezdomnych czy ośrodki pomocy społecznej.

Pamiątki

Pamiątki nie są praktyczne – ale jeśli czujesz sentyment do starej filiżanki po babci, nie musisz jej wyrzucać! Ale nie upychaj jej w kącie, tylko dlatego, że nie pasuje do kompletu, albo nie ma spodeczka! Marie Kondo radzi, aby takim pamiątkom dać nowe życie, wyeksponować je w taki sposób, aby znowu zaczęły przynosić radość.

Filiżankę można wykorzystać jako osłonkę na małą doniczkę z ładnym kwiatkiem albo pojemniczek na domowy odświeżacz powietrza.

Racjonalne wykorzystanie przestrzeni

Staraj się wykorzystać całą dostępną przestrzeń. Stosuj pojemniki, specjalne organizery do szuflad i szafek. Pozwolą one zabrać wszystkie przedmioty z kuchennych blatów, dzięki czemu sprzątanie stanie się o wiele prostsze.

Porządek w lodówce i szafkach kuchennych

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!