Jak przechowywać czosnek aby nie gnił i nie kiełkował. Skuteczny sprytny sposób, który stosuje od lat.

Jeszcze przed wynalezieniem lodówek czosnek splatano w warkocz i zawieszano w chłodnym i ciemnym miejscu – na strychu lub w piwnicy.

Można go w taki sposób przechowywać przez wiele miesięcy bez zmartwienia o kiełkowanie, ale co, jeśli warunki nie pozwalają na przechowywanie czosnku w domu w ten sposób?

czosnek w kosie

Podpal korzenie

Świeżo zebrany lub kupiony czosnek zawsze ma korzenie. Tak, nie są zbyt widoczne, ale to one odpowiadają za to, czy czosnek wykiełkuje, czy nie. Aby to zrobić, podpal go za pomocą zapałek, zapalniczki lub nawet palnika.

jak przechowywać czosnek

Zakop w soli

Do tej metody potrzebujesz trzylitrowego słoika lub pudełka. Musisz poukładać naprzemiennie warstwy soli z główkami czosnku i szczelnie zamknąć. Tak przechowywane warzywo pozostaje świeże przez długi czas.

Innym sposobem na uratowanie czosnku przed wilgocią jest użycie trocin, zboża, popiołu lub mąki zamiast soli, pamiętając że górna warstwa wybranego produktu musi grubość nie mniejszą niż 2 cm.

czosnek w soli

Stopiona parafina

Przez długi czas tą metodę domową stosowano w sklepach z warzywami: świeżo zebrany czosnek zanurzano w stopionej parafinie. Tak zakonserwowany czosnek nie psuł się przez długi czas.

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się nim ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!