Jak przechowywać czosnek aby nie gnił i nie kiełkował. Skuteczny sprytny sposób, który stosuje od lat.

W kuchni słowiańskiej i wschodniej czosnek króluje, dodawany jest do ziemniaków, sosów, zup, mięs itd…Korzyści płynące z jedzenia czosnku są znane od dawna. Jest to też jeden z podstawowych produktów spożywczych, które zawsze jest w kuchni. Ale nie wszyscy wiedzą, jak go poprawnie przechowywać.

Przechowywanie czosnku to delikatna sprawa. W odpowiednich warunkach może leżeć nawet do następnego sezonu. W innym przypadku zacznie gnić lub kiełkować.

jak przechowywać czosnek w domu

Czosnek magazynuje w sobie tak wiele składników odżywczych, że szybko kiełkuje. Dlatego, gdy tylko czosnek zacznie kiełkować (dzieje się tak głównie z powodu wysokiej wilgotności), zawartość witamin zaczyna gwałtownie spadać. Zostaje pozbawiony smaku i szybko się psuje.

Więc zanim umieścisz czosnek w spiżarni, należy go starannie posortować, usunąć wszystkie główki z pleśnią, kiełkujące itp.

aby czosnek nie kiełkował

Stary sposób przechowywania

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!