Nigdy nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, szczególnie nr 3
Jajka to jeden z produktów, które używane są niemal w każdej potrawie. Gdzie zatem powinny być przechowywane? Jajka dłużej zachowają swoją świeżość, jeśli będą trzymane w lodówce, ale uwaga – nie na jej drzwiach.
Nagłe i częste zmiany temperatur mogą doprowadzić do szybszego zestarzenia się jajek. Zamiast na drzwiach powinniśmy przechowywać jajka w tylnych partiach lodówki, gdzie temperatura jest stała i nie ulega radykalnym, częstym zmianom.
Czosnek
Czosnek to niezwykle aromatyczne i pożądane warzywo stosowane w wielu daniach i potrawach. Nie ma znaczenia, czy kupujemy czosnek w supermarkecie, czy uprawiamy go we własnym ogrodzie. Bez niego żadna potrawa nie będzie wyśmienicie smakować.
Czosnek zachowa swoją świeżość przez dłuższy czas, jeśli będziemy przechowywać go w specjalnie przeznaczonym do tego pojemniczku (słoiku, który można kupić w sklepie).
Dzięki temu czosnek nie wyschnie, nie zgnije i nie będzie szybko kiełkował. Kiełkowanie pozbawia go bowiem wartości odżywczych i charakterystycznego smaku i aromatu.
Comments are closed.