Nigdy nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, szczególnie nr 3
Pewnie niektóre osoby zdziwi fakt, że na liście znalazła się bazylia. Zazwyczaj w supermarkecie można ją spotkać w chłodzonych strefach. W rzeczywistości nie jest ona odporna na niskie temperatury, więc w lodówce bardzo szybko zwiędnie.
Dodatkowo roślina może wchłonąć zapachy innych produktów, które znajdują się w lodówce. Świeżość bazylii zapewni traktowanie jej jak typowego kwiatu i przechowywanie jej w szklance wody lub małym wazonie.
Jeśli chcesz cieszyć się bazylią jeszcze dłużej, możesz kupić bazylię w doniczce i trzymać ją na parapecie lub kuchennym blacie. Dobrym sposobem jest też zamrożenie świeżych listków i wykorzystywanie ich do różnych, aromatycznych dań.
Cebula
Cebula jest warzywem niezwykle odpornym na długotrwałe przechowywanie. Musi mieć jednak zapewnione odpowiednie warunki. Najlepszym sposobem jest przechowywanie jej tak, jak ziemniaków, czyli w suchym, chłodnym miejscu o małym dostępie do światła słonecznego.
Dzięki temu cebula nie zgnije, nie zapleśnieje oraz szybko nie wykiełkuje. Idealnym miejscem jest zatem spiżarnia lub dolna, zamykana szafka w naszej kuchni.
Comments are closed.