Wyczyść piekarnik bez szorowania – oto skuteczny trik który zawsze działa – 4 minuty i piekarnik świeci jak nowy

Masz dość szkła zdobionego ociekami z przypalonego tłuszczu? To dobrze znany mi problem.

Ten sposób to będzie prawdziwy przełom w Twojej kuchni – dzięki niemu mój zapuszczony piekarnik w końcu zaczął lśnić, a jego szyba nareszcie wróciła do stanu przeźroczystości. Koniec bolących od szorowania rąk i stosu brudnych gąbek.

Doprowadź swój brudny piekarnik do stanu sprzed zakupu z tym tanim i prostym rozwiązaniem – takie są w końcu najlepsze.

To bardzo wydajny sposób, do którego nie potrzebujesz nawet gąbki. Wystarczą Ci jedynie trzy rzeczy i kilka minut Twojego czasu.

Czysty piekarnik w 4 minuty?

Właśnie tyle zajęło mi czyszczenie mojego piekarnika. Żadnych brudnych szmatek, gąbek, ani obolałych palców.

Zamiast gąbki – folia aluminiowa?

Nie martw się, folia nie zarysuje szkła. Polej drzwiczki ok. połową szklanki gorącej wody i posyp dokładnie sodą. Pozwól jej zadziałać i poczekaj co najmniej pół minuty.

To sprawi, że dalsze czyszczenie będzie łatwe i przyjemne. Po upływie tego czasu zgnieć folię aluminiową w ciasną kulkę i użyj jej jak gąbki!

Nie dociskaj – wykonuj delikatne, okrężne ruchy po szkle. To wystarczy, by zanieczyszczenia zupełnie zniknęły. Jeśli drzwiczki Twojego piekarnika są naprawdę w opłakanym stanie, konieczne może być powtórzenie procedury. Zetrzyj resztki sody oczyszczonej zwilżonym ręcznikiem papierowym. To naprawdę wszystko!

Co z wnętrzem piekarnika?

Proszek do pieczenia zastąpi Ci każdy, nawet najostrzejszy środek chemiczny. Koniec z amoniakiem i innymi szkodliwymi substancjami.

Będziesz potrzebować:

  • 150 ml zimnej wody
  • 2-3 opakowania proszku do pieczenia
  • odrobinę octu
  • ceramiczne naczynie, odporne na wysokie temperatury

Jak to zrobić?

Wodę, ocet i proszek do pieczenia wymieszaj w naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100 stopni. Zostaw na ok. 30 do 45 minut.

Po wyjęciu naczynia przetrzyj wnętrze piekarnika ściereczką. Uważaj, żeby się nie poparzyć!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!