Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia. Te produkty zwiększają ryzyko nowotworów – oto patogeny, których lepiej unikać.
Z drugiej przyczyny zgonów są nowotwory złośliwe, których przypadków liczba w ciągu ostatnich trzech dekad wzrosła ponad dwukrotnie!
Nowotwory płuc, prostaty, piersi i jelita grubego znajdują się na czele tej smutnej i mało chlubnej statystyki, a liczba osób diagnozowanych z tą chorobą nieustannie rośnie.
Podłoże przyczyn nowotworowych
Różne mogą być przyczyny tego zjawiska – czynniki, jakie wpływają na zachorowania, obejmują geny, dziedziczenie, wiek, problemy hormonalne, zanieczyszczenie środowiska, czynniki biologiczne i fizyczne. Nie tylko nasze dziedziczone uwarunkowania, ale również codzienna dieta ma istotny wpływ na ryzyko zachorowania.
Wędliny
Azotyn sodu (E250), barwnik i konserwant zawarty w wędlinach i kiełbasach, wg badań, może być związany z rozwojem raka jelita.
Napoje słodkie gazowane
Konsumowanie dwóch szklanek tygodniowo może podwoić ryzyko raka trzustki, jednego z najtrudniejszych do wyleczenia. Składniki te, w tym konserwanty i dodatki smakowe, w połączeniu z dużą ilością cukru, są szkodliwe dla organizmu.
Ryzyko raka a konsumpcja określonych produktów spożywczych
Oncolodzy zwracają uwagę, aby unikać pewnych produktów, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów:
Alkohol
Zajmuje drugie miejsce, wg Światowej Organizacji Zdrowia, wśród przyczyn zachorowań na raka, takiego jak jelita, krtani, gardła, ust i wątroby, przy czym pierwsze miejsce przypada paleniu tytoniu. Etykieta alkoholowa przetwarza się w organizmie na aldehydowy kwas octowy, który niszczy komórki, uczyniając je bardziej podatnymi na raka.
Fast-food
Nie tylko problemy z układem pokarmowym i trawiennym są związane z regularnym spożywaniem fast-foodów. Badania dowiodły, że zwiększa to również ryzyko cukrzycy, otyłości i raka piersi.
Sól
Organizacja zaleca spożywanie nie więcej niż 5g soli dziennie. Nagromadzenie chloru w organizmie, wynikające ze spożywania jej w nadmiarze, może prowadzić do raka. Wzrasta dwukrotnie ryzyko raka żołądka z powodu nadmiernego spożycia soli, co jest częstym zjawiskiem u mężczyzn.
Comments are closed.