Dlaczego pestki jabłek nie są przez nas zjadane i dlaczego warto je jeść… Wskazówki.

Większość z nas zjada wyłącznie skórkę i owoc pozostawiając jego pestki. Po spróbowaniu ich można dostrzec, że posiadają one gorzki smak. Wpływa na niego amigdalina. Dawniej wierzono, że zjedzenie pestek może być trujące i w tą teorię dotychczas wierzy większość osób.

Okazuje się, iż to mit! Zdrowe komórki posiadają enzym rodanazę. Jego głównym zadaniem jest ochrona przed ewentualnym uwolnieniem kwasu cyjanowodorowego. Komórki nowotworowe nie zawierają go, jednakże zawierają uwalniające go wewnątrz komórki nowotworowej.

Nasiona jabłek – na co wpływają?

Spożycie zaledwie kilku nasion jabłek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na jod. Leczenie niedoboru jodu najlepiej, aby było wspierane poprzez spożywanie pestek jabłek. Liczne choroby środowiskowe powstają poprzez niedobór minerałów oraz witamin.

W związku z tym zaleca się, aby jeść jabłka w całości – nie tylko owoc wraz ze skórką, ale również z pestkami. Z pewnością ludzki organizm odwdzięczy się w pozytywny sposób poprzez jego zdrowe funkcjonowanie. W tym celu warto zmienić swoje nawyki żywieniowe.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!