Nie od dziś wiadomo, że miód to jeden z najbardziej zalecanych składników i dodatków. Warto jednak wiedzieć po czym rozpoznać, czy jest on prawdziwy, a może fałszywy. Instrukcje.
Duży odsetek ludzi ślepo wierzy, że jeśli na etykiecie widnieje napis „miód”, to produkt będzie czystym miodem, bez żadnych dodatków i ulepszaczy smaku. Nic bardziej błędnego. Okazuje się, że część miodów sprzedawanych w sklepach pochodzi z Chin, lub są to mieszanki syropu z rozgrzanego cukru, z kilkoma rodzajami miodów. Warto to wiedzieć, przed sięgnięciem po słoik stojący na półce w sieciówce.
- Filtrowanie miodu do tego stopnia, że traci cały pyłek, a szanse dowiedzenia się skąd pochodzi, są równe zeru.
- Karmienie pszczół syropem cukrowym, w celu stworzenia mikstury podobnej do miodu, jednak nie zawierającej pyłku kwiatowego.
- Rozcieńczanie miodu, który posiada dużą zawartość fruktozy ze sztucznymi słodzikami lub syropem kukurydzianym.
Comments are closed.