Wzmacnia odporność, zwalcza wirusy, bakterie i stany zapalne – Czosnek z jabłkiem i goździkami to stary lek.
Od wielu lat czosnek jest znany ze swoich niesamowitych właściwości leczniczych. Warzywo to zwiększa odporność organizmu na infekcje oraz choroby np. przeziębienie.
Jest też uniwersalne, ponieważ w przeciwieństwie do leków można je stosować w każdym wieku. Nie bez powodu więc czosnek wykorzystywany jest do tworzenia wielu różnorodnych syropów czy napoi wzmacniających.
Nie wszystkim jednak pasuje wyrazisty smak czosnku oraz jego zapach w związku z tym do mikstury warto dodać również inne składniki, które nie tylko złagodzą charakterystyczny smak czosnku, ale również wzmocnią pozytywne działanie przygotowywanego napoju. Oto przepis na leczniczą miksturę z czosnku, jabłka oraz goździków.
Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:
- czosnek – trzy duże lub cztery mniejsze ząbki;
- jedno jabłko;
- garstka goździków;
- półtora litra niegazowanej wody.
Sposób przygotowania:
Ząbki czosnku należy obrać z łupinek i drobno posiekać.
Można go też przecisnąć przez praskę do czosnku. Pokrojony czosnek należy włożyć do miski i zalać niewielką ilością wody.
Tak przygotowany wywar należy odstawić na przynajmniej 15 minut. W tym czasie dokładnie umyte, ale nieobrane jabłko należy pokroić w niewielką kostkę i włożyć do garnka, dodać goździki i zalać pozostałą wodą.
Następnie należy postawić garnek na kuchence i podgrzewać aż do doprowadzenia wody do wrzenia, zdjąć z kuchenki i przestudzić wywar.
Gdy woda, w której gotowało się jabłko z goździkami trochę ostygnie, można dodać do niej wcześniej przygotowany wywar z czosnku.
Całość należy dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie składniki powinny się zaparzyć i połączyć, dzięki czemu mikstura nabierze pożądanych właściwości. Płyn należy przecedzić i spożywać przecedzony w niewielkich ilościach w ciągu dnia. Przechowywać w lodówce.
Mikstura jest pomocna w przypadku:
- chęci wzmocnienia odporności;
- problemów z oddychaniem:
- napadów kaszlu – szczególnie suchego;
- zwalczania stanów zapalnych różnego rodzaju.
A ponadto dostarcza organizmowi wielu niezbędnych witamin oraz składników odżywczych, a także wykazuje działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz antyseptyczne.
Comments are closed.