Podpal liść laurowy zostaw na 10 minut w domu. Nie spodziewałam się takiego efektu
Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że liść laurowy oprócz dopełniania smaku potraw, ma również inne zastosowanie.
Jest stałym bywalcem każdej kuchni, a jego walory kulinarne docenia każdy dobry kucharz. Jako przyprawa, służy nam od lat. Okazuje się jednak, że można go również użyć do innych celów. Aby się o tym przekonać, wystarczy podpalić jeden, lub kilka listków, wrzucić do ognioodpornego naczynia (np. do popielniczki) i zostawić na 10 minut.
Po upływie tego czasu nasze pomieszczenie wypełni się specyficznym zapachem, który pobudzi nasze ciało do produkcji endorfin (hormonu szczęścia). Ponadto pomoże osobom cierpiącym na zaburzenia snu, czy też pozytywnie wpłynie na drogi oddechowe. To jednak nie koniec jego zalet.
Woń palonych liści laurowych jest naszym sprzymierzeńcem, ale wrogiem komarów! Skutecznie umożliwi nam spędzenie ciepłego wieczoru na balkonie, tarasie, bądź przy otwartym oknie. Wszelkie produkty odstraszające owady są zazwyczaj toksyczne oraz szkodliwe dla dzieci i zwierząt. Palone liście laurowe stanowią ich świetną, dużo bardziej bezpieczną alternatywę.
Comments are closed.