Lekarstwo tanie, używane przez nasze babcie do leczenia żylaków, obrzęków i kaszlu

Jednym z cudów natury jest w dziedzinie uzdrawiania babka lancetowata.

Znana od pokoleń roślina charakteryzuje się znakomitymi właściwościami leczniczymi, które również dzisiaj robią niesamowite wrażenie. Preparaty z niej mogą śmiało konkurować z wyrobami wielkich firm farmaceutycznych.

Efekty prozdrowotne babki lancetowatej:

  • działa detoksykacyjne,
  • ma silnie właściwości antyseptyczne,
  • wspomaga układ immunologiczny,
  • jest pomocna w leczeniu żylaków,
  • wspieranie organizmu w zwalczaniu grypy i przeziębienia,
  • korzystnie działa na układ oddechowy,
  • ułatwia odkrztuszania śluzu,
  • łagodzi objawy, występujące w alergii i astmie,
  • wspomaga układ trawienny,
  • pomaga w bólach brzucha,
  • regeneruje komórki,
  • zwiększa szybkości gojenia się ran oraz zmian na skórze,
  • poprawia jakość tkanki kostnej,
  • jest pomocna w profilaktyce osteoporozy,
  • ma działanie moczopędne, oczyszcza drogi moczowe,
  • pomaga w odprowadzaniu nadmiaru wody z organizmu.

Podstawowym zastosowaniem babki lancetowatej jest leczenie kaszlu (świetnie sprawdza się w tej roli syrop z niej) oraz pomoc w leczeniu ran, które nie chcą goić się w sposób naturalny.

Maść o cudownych właściwościach, której nie kupisz w sklepie

Potrzebne składniki:

  • młode liście babki lancetowatej,
  • 500 g smalcu,
  • wosk pszczeli (od 200 do 300g).

Przygotowanie:

Smalec rozpuść w garnku, ustawionym na ogniu. Dodaj drobno posiekane liście babki. Pozostaw całość na 4 godziny, przy temperaturze 60 stopni (można w tym celu użyć piekarnika), a następnie przestaw ją do miejsca o temperaturze pokojowej. Pozostaw ją tam do kolejnego dnia.

Rankiem do mieszanki dodaj pszczeli wosk i ponownie wszystko rozpuść. Tak przygotowaną maść przełóż do słoiczków, Przechowuj w chłodnym miejscu i stosuj do smarowania stawów, bolących kości oraz w pielęgnacji skóry.

Leczniczy syrop na kaszel

Świeżo zebrane, podarte liście banki lancetowatej włóż do słoika. Zasyp je cukrem, dociśnij i zakręć słoik. Zawiń go szczelnie, wykorzystując na przykład worek lub plastikową reklamówkę. Tak przygotowany pakunek zakop na 8 tygodni w zacienionym miejscu.

Po tym czasie wykop słoik, a mieszankę przecedź przez sito. Powstanie w ten sposób syrop o brązowo-czarnej barwie. Przechowuj go w lodówce i używaj w razie potrzeby. Odpowiednia dawka dla osoby dorosłej to 1 łyżka stołowa 3 razy dziennie, dla dzieci – 1 łyżeczka, również 3 razy dziennie. Smak syropu można poprawić poprzez dodanie mięty.

Herbatka albańska – doskonały sposób na kaszel, choroby płuc oraz siniaki

Potrzebne będą 2 łyżeczki suszonych liści babki lancetowatej i pół litra wody. Liście zalej wrzątkiem w niewielkim garnku. Pozostaw do zaparzenia na okres 15 do 20 minut, następnie odcedź. Pij 2 filiżanki dziennie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!