Skuteczny syrop z mniszka lekarskiego: 100% naturalny produkt, który detoksykuje Twoje ciało. Przepis.
Niewątpliwe jest, aby natychmiast po zerwaniu kwiatuszków, dokładnie umyć je i oczyścić. Nie wolno jednak myć ich pod bieżącą wodą. To wpłynęłoby na utratę pyłku, natomiast płatki zmiażdżyłyby się.
Najlepiej jest, aby zlew napełnić wodą i kilka razy spłukać delikatnie liście mniszka. Z pomocą sitka można selekcjonować kwiatuszki. Po wykonaniu tej czynności w zlewie będą dostrzegalne liczne owady bądź kurz. To wszystko znajdowało się dotychczas w kwiatach.
Co jakiś czas zaleca się, żeby oczyścić zlew i ponownie napełnić go czystą wodą. Czynności powtarzać do uzyskania czystej wody po delikatnym płukaniu. Następnie kwiaty należy umieścić na chłonnym papierze – płatkami do dołu. Dzięki temu szybciej one wyschną.
Kolejny krok jest także czasochłonny, gdyż trzeba usunąć wszystkie płatki i zieloną część. Musi być ona całkowicie odsłonięta i pozbawiona płatków. Na tę ilość wystarczy garnek o pojemności około 2 litrów. Po wykonani tego procesu należy skropić płatki mniszka lekarskiego wodą.
Garnek umieścić na kuchence. Całość doprowadzić do momentu wrzenia, a następnie gotować zawartość naczynia około 8 minut.
Comments are closed.