Kotleciki z mielonego na smukłą talię. Bez smażenia na patelni. Idealne, aby schudnąć.
Kotleciki z mięsa mielonego na smukłą talię. Bez smażenia na oleju! Idealne, aby schudnąć.
Składniki:
- 200 g białej kapusty,
- 600 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 1 jajko,
- 80 g twarogu,
- 0,5 łyżeczki chmielu suneli,
- 0,5 pęczka koperku,
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku,
- pieprz czarny mielony i sól do smaku.
Z podanych składników można otrzymać ok. 12 kotlecików.
Mięso mielone mieszamy razem z chmielem suneli, czosnkiem, solą i pieprzem. Kapustę w pierwszej kolejności należy umyć, a potem poszatkować. W osobnej misce należy wymieszać twaróg razem z jajkiem.
Taką mieszankę należy przełożyć do miski, gdzie znajduje się mięso mielone. Do tej samej miski należy wsypać poszatkowaną kapustę i poszatkowany koperek na drobne części. Aby lepiej szło formowanie klopsików z mięsa mielonego, warto ręce zwilżyć wodą.
Przygotowujemy blaszkę na którą wykładamy pergamin. Uformowane kulki z mięsa układamy na tym pergaminie, dbając o zachowanie odległości. Podczas formowania można zadbać o to, aby piekarnik nagrzał się do 180 stopni. Po zapełnieniu całej blaszki kulkami, wkładamy ją na cale 30 minut do piekarnika.
W ten oto sposób zyskujemy smakowite kulki z mięsa mielonego bez smażenia, które można jeść samodzielnie lub można podawać z ziemniakami.
Jest to wspaniałe danie, które łączy ze sobą cenne warzywo oraz dobrej jakości mięso, dzięki czemu za jednym razem dostarczamy do organizmu wiele wartościowych składników. Warto zwrócić uwagę, że kotlety są przygotowane także bez chleba i mąki, więc nie są one tak mocno kaloryczne. Ten aspekt na pewno zostanie doceniony przez osoby, które przez cały rok dbają o swoją sylwetkę.
Comments are closed.