Nie dodawaj jej tylko do zup lub pieczonych ziemniaków: Ta tania przyprawa może być dobra dla twojego zdrowia.
1. Przyspieszacz trawienia – odrobina suszonego imbiru z mielonym kminkiem i szczyptą czarnego pieprzu. Po posiłku weź 1 łyżeczkę tej mieszanki zmieszanej z 1 szklanką wody.
2. Zgaga – włóż do ust 1-2 kawałki kminku i przeżuj przez chwilę przed połknięciem. Zapobiega refluksowi i łagodzi zgagę.
3. Grypa i przeziębienie: Dodaj 15 g całego kminku do 400 ml wody. Gotuj, aż w garnku będzie tylko 100 ml wody. Pij 20 ml tego płynu codziennie rano i wieczorem.
4. Nudności – Wymieszaj trochę mielonego kminku z miodem i spożyj po obfitym posiłku.
5. Na ból brzucha – Wymieszaj 3 gramy mielonego kminku z letnią wodą i wypij.
6. Przeciw cukrzycy – rozpuść trochę kminku mielonego w szklance wody i pij raz lub dwa razy dziennie, aby skutecznie regulować poziom cukru we krwi. Pijemy maksymalnie tydzień, potem robimy sobie przerwę.
Comments are closed.