Niezawodny sposób na męczący kaszel. Dzięki recepturze mojej babci możesz odstawić leki z apteki.
Jesienią i wiosną nie tak trudno o różne przeziębienia i grypy. Są to bowiem miesiące, gdy złapanie infekcji jest aż za bardzo łatwe.
Dlatego warto wtedy szczególnie zadbać o swoje zdrowie i zrobić wszystko, by znów wrócić do pełni sił. Dawniej ludzie sięgali po szklankę mleka z cebulą, uważając, że jest to o wiele skuteczniejsze niż leki pełne chemii, jakie znajdziemy w aptece. Zwłaszcza gdy nasza choroba dopiero się rozwija.
Może to naprawdę pomóc i sprawić, że kaszel i katar dosyć szybko nam przejdą. A przecież w każdej kuchni znajdziemy mleko i cebulę, więc przygotowanie takiego leku jest nad wyraz proste. Jeśli zatem nie mamy okazji do tego, by pójść do apteki, warto prędko przygotować taką mieszankę we własnym domu.
Dzięki temu choroba ustąpi, a my będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Jest to w pełni naturalna metoda, która pomaga w pozbywaniu się śluzu i w walce z nieprzyjemnym podrażnieniem w pierwszym stadium choroby. Dlatego właśnie wtedy warto z tego skorzystać.
Dlaczego stary przepis jest tak dobry?
Zarówno mleko, jak i cebula świetnie sprawdzają się w medycynie, a ich połączenie to mieszanka, która może nam pomóc w walce z wirusami i wzmocni naszą odporność zwłaszcza podczas jesiennych i wiosennych miesięcy.
Mleko jest znane ze swoich uspokajających właściwości. Świetnie radzi sobie z kaszlem, świądem, łagodzi , a także koi błonę śluzową gardła. Jeśli połączymy je z cebulą, stworzymy mieszankę, która może łagodzić ból, stany zapalne, ukoi i rozluźni oskrzela. Dzięki czemu poczujemy się od razu lepiej.
Do mleka warto dodać jeszcze masło i miód. Takie naturalne wzmacniacze sprawią, że natłuścimy błonę śluzową gardła i sprawimy, że poradzimy sobie z pierwszymi oznakami przeziębienia. Przygotowanie takiego napoju nie jest trudne, nie zajmuje wiele czasu. Jest też kilka sposobów na to, jak go zrobić i zaraz je przedstawimy. Najważniejsze, by wypić napój jak najszybciej.
Mleko cebulowe na suszy kaszel
Składniki:
- 1 l mleka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- Szczypta sody
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy we wrzącym mleku przez 5 minut razem z sodą i masłem Po tym czasie odstawiamy to z ognia i pozwalamy, by wywar trochę przestygł. Następnie dodajemy miód, mieszamy i pijemy w małych dawkach przez cały dzień. Warto trzymać to w cieple.
Mleko na silne napady kaszlu
Składniki:
- 250 mleka
- 1 cebula
- Szczypta szałwii
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy szałwię, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojoną cebulę. Gotujemy, aż cebula zmięknie. Odstawiamy z ognia i blendujemy na gładką masę. Pijemy przez cały dzień małymi porcjami. Możemy także wypić to przed snem.
Na przeziębienie
Składniki:
- 1 l mleka
- 10 cebul
- 1 łyżka miodu
- 1 główka czosnku
Przygotowanie
Obieramy czosnek i cebulę. Kroimy na duże kawałki. Wrzucamy go mleka i gotujemy aż do miękkości cebuli. Odcedzamy, odstawiamy na bok i dodajemy miód. Należy brać 2 łyżki 3-4 razy dziennie.
Comments are closed.