Nalewka z imbiru na ból głowy oraz bóle stawów – szybki sprawdzony przepis
Składniki
- Imbir – 300 gramów.
- Brandy – 600 mililitrów.
- Miód – 2 łyżki stołowe.
- Sok z jednej cytryny.
Przygotowanie
W pierwszym kroku, imbir obierz, pokrój na plasterki i zalej w słoiku brandy. Całość, przechowuj około 14 dni w ciemnym pomieszczeniu, raz na jakiś czas, mieszając naczyniem. Po upływie dwóch tygodni płyn przecedź, dodaj miód, sok z cytryny i gotowe. Skończoną nalewkę przechowuj w lodówce i spożywaj 3 razy dziennie, po jednej łyżce, przed głównym posiłkami. Co więcej, nalewkę stosuj doraźnie w przypadku bóli głowy, czy też stawów, ale nie dłużej niż tydzień. Dłuższy ból bowiem powinien Cię skłonić do wizyty u lekarza.
Rozgrzewająca herbata imbirowa na przeziębienie
Na koniec, przedstawimy Wam jeszcze nasz przepis na rozgrzewającą herbatę imbirową, która jest bardzo skuteczna w leczeniu przeziębienia. Zapraszamy.
Składniki
- Woda – 2 szklanki.
- Imbir – około 5 centymetrów.
- Miód oraz cytryna – jako dodatek.
Przygotowanie
Imbir obierz, pokrój na plasterki i wrzuć do gotującej się wody. Całość pozostaw na ogniu jeszcze około pół godziny. Po tym czasie napar jest gotowy do picia, ale dla polepszenia jego smaku i walorów zdrowotnych, dodaj do niego łyżkę miodu oraz soku z cytryny (pamiętaj, aby składniki te dodać do chłodnego naparu).
Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!
Comments are closed.