Nalewka z imbiru na ból głowy oraz bóle stawów – szybki sprawdzony przepis

Składniki

  • Imbir – 300 gramów.
  • Brandy – 600 mililitrów.
  • Miód – 2 łyżki stołowe.
  • Sok z jednej cytryny.

Przygotowanie

W pierwszym kroku, imbir obierz, pokrój na plasterki i zalej w słoiku brandy. Całość, przechowuj około 14 dni w ciemnym pomieszczeniu, raz na jakiś czas, mieszając naczyniem. Po upływie dwóch tygodni płyn przecedź, dodaj miód, sok z cytryny i gotowe. Skończoną nalewkę przechowuj w lodówce i spożywaj 3 razy dziennie, po jednej łyżce, przed głównym posiłkami. Co więcej, nalewkę stosuj doraźnie w przypadku bóli głowy, czy też stawów, ale nie dłużej niż tydzień. Dłuższy ból bowiem powinien Cię skłonić do wizyty u lekarza.

Rozgrzewająca herbata imbirowa na przeziębienie

Na koniec, przedstawimy Wam jeszcze nasz przepis na rozgrzewającą herbatę imbirową, która jest bardzo skuteczna w leczeniu przeziębienia. Zapraszamy.

Składniki

  • Woda – 2 szklanki.
  • Imbir – około 5 centymetrów.
  • Miód oraz cytryna – jako dodatek.

Przygotowanie

Imbir obierz, pokrój na plasterki i wrzuć do gotującej się wody. Całość pozostaw na ogniu jeszcze około pół godziny. Po tym czasie napar jest gotowy do picia, ale dla polepszenia jego smaku i walorów zdrowotnych, dodaj do niego łyżkę miodu oraz soku z cytryny (pamiętaj, aby składniki te dodać do chłodnego naparu).

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!