Herbata imbirowa – oto przepis od mojej babci. Piję ją często i od lat nie mam problemów ze zdrowiem
Zdrowe, naturalne napary są jednym z najlepszych sposobów nie tylko na profilaktykę, ale i leczenie różnych schorzeń.
Z całą pewnością można tutaj zaliczyć herbatę imbirową, która jest niezawodnym lekarstwem w przypadku chorób wątroby, kamieni nerkowych czy nowotworów. Sekretem tego naparu bez wątpienia jest zawartość imbiru, który cechuje się właściwościami antyseptycznymi.
To także świetny sposób na pasożyty i stany zapalne w całym organizmie.
Imbir jest taką rośliną, która wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Warto wspomnieć, że znajduje się w nim dużo witaminy C oraz magnezu, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Jeżeli będziemy regularnie spożywać imbir w różnych formach, to z pewnością zwiększymy swoją odporność, zmniejszymy ryzyko chorób serca, a także zakażeń czy pojawienia się astmy.
Imbir doskonale wpływa na trawienie i sprawia, że dolegający nam ból staje się mniej odczuwalny. To także świetny sposób na oczyszczenie wątroby z zalegających w niej toksyn.
Dzisiaj pokażę ci najlepszy przepis na taką herbatę. Przygotowanie jej według poniższej receptury sprawi, że bardzo dobrze będzie radzić sobie w przypadku wszelkich chorób i dolegliwości. Wielu zwolenników herbaty imbirowej przyznaje, że sprawdza się ona dużo lepiej niż niejedno lekarstwo z apteki.
Prozdrowotne właściwości herbaty imbirowej:
- poprawia krążenie krwi
- oczyszcza wątrobę z toksyn
- rozpuszcza kamienie nerkowe
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
- zwalcza komórki rakowe
- dostarcza witamin i ważnych składników odżywczych
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mleczko kokosowe – 2 łyżeczki
- imbir w proszku – 1/4 łyżeczki
- kurkuma w proszku – 1/4 łyżeczki
- miód – 3 łyżki stołowe
- woda – 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę do stanu wrzenia. Do szklanki wsyp kurkumę oraz imbir. Zalej przyprawy gorącą wodą. Wlej dwie łyżeczki mleka kokosowego. Odstaw mieszankę na 10 minut.
Gdy napar ostygnie, dodaj do niego miodu, a następnie dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że herbata nie może być gorąca, bo miód straci swoje właściwości.
Taka imbirowa herbatka powinna być pita co najmniej raz dziennie, najlepiej rano. Wraz z nowym dniem warto dostarczyć organizmowi wiele ważnych składników i wzmocnić jego odporność.
Comments are closed.