Jak ugotować ryż, aby wyszedł idealnie – zdradzę Wam pewien sekret
Ryż jest takim produktem, który gości na naszych talerzach prawie każdego dnia. Jemy go zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację.
Używamy do zup, drugich dań czy deserów, ponieważ jest bardzo uniwersalny, a do tego smaczny. To źródło węglowodanów, które stanowią zdecydowaną część naszej codziennej diety.
Ryż występuje w wielu odmianach, a jego smak jest doceniany na całym świecie. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak ugotować go tak, by był jeszcze lepszy, to koniecznie zapoznaj się z tym przepisem.
Składniki, których potrzebujesz:
- ryż – 1 szklanka
- woda – 400 ml
- masło – 40 g
- sól – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do głębokiej miski wsyp ryż, zalej go wodą, a następnie dokładnie wymieszaj rękoma. Odlej zużytą wodę i ponownie dolej świeżej – czynność powtarzaj do tego momentu, aż wylewana woda będzie czysta.
Namocz ryż – zalej go wodą i odstaw na co najmniej dwie godziny. Jeżeli możesz, to odstaw go na całą noc, by cieszyć się jeszcze lepszym smakiem. Miskę z ryżem przykryj papierowym ręcznikiem. Umyty i odsączony ryż wrzuć do głębokiego garnka, a następnie zalej go czystą wodą. Gotuj ryż około trzy minuty, dodaj sól oraz przygotowane masło. Gdy czas minie, przykryj garnek pokrywą i odstaw go na pół godziny.
Comments are closed.