Domowe zupy jak u babci: 3 najlepsze przepisy. Są zdrowe, dobrze działają na żołądek – każdy się zajada

Do wykonania zupy są potrzebne następujące składniki:

  • 750 g mięsa zmielonego,
  • 250 g obranej cebuli,
  • 150 g marchewki,
  • 50 g makaronu,
  • 350 g ziemniaków,
  • dwa litry wody,
  • dwie łyżki stołowe oleju,
  • sól (do smaku),
  • poł małej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • 5 g kopru,
  • jeden liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Na początek cebulę pokrój na małe kawałki. Następnie mięso mielone wymieszaj z połową pokrojonej cebuli. Całość posól oraz dopraw pieprzem mielonym. Następnie wszystko wymieszaj i uformuj (najlepiej mokrymi dłońmi) z powstałej masy niewielkiej wielkości kuleczki.

Następnie kolejno ziemniaki; obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Pozostałą część cebuli należy podsmażyć na patelni, a następnie dodać do niej marchewkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Patelnię należy przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut. Zawartość patelni przełóż do średniej wielkości garnka, zależ wodą i dodaj klopsiki. Całość wymieszaj i ugotuj. Następnie dodaj warzywa, sól, czarny pieprz, liść laurowy i wymieszaj, a następnie przykryj całość pokrywką i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj do zupy makaron i posiekaj koperek. Zupę gotuj jeszcze przez około 3 minuty i dodaj posiekany koperek. Zupa jest już gotowa.

Zupa nr 3: Zupa ziemniaczana

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!