Domowe zupy jak u babci: 3 najlepsze przepisy. Są zdrowe, dobrze działają na żołądek – każdy się zajada
Do wykonania zupy są potrzebne następujące składniki:
- 750 g mięsa zmielonego,
- 250 g obranej cebuli,
- 150 g marchewki,
- 50 g makaronu,
- 350 g ziemniaków,
- dwa litry wody,
- dwie łyżki stołowe oleju,
- sól (do smaku),
- poł małej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
- 5 g kopru,
- jeden liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Na początek cebulę pokrój na małe kawałki. Następnie mięso mielone wymieszaj z połową pokrojonej cebuli. Całość posól oraz dopraw pieprzem mielonym. Następnie wszystko wymieszaj i uformuj (najlepiej mokrymi dłońmi) z powstałej masy niewielkiej wielkości kuleczki.
Następnie kolejno ziemniaki; obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Pozostałą część cebuli należy podsmażyć na patelni, a następnie dodać do niej marchewkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Patelnię należy przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut. Zawartość patelni przełóż do średniej wielkości garnka, zależ wodą i dodaj klopsiki. Całość wymieszaj i ugotuj. Następnie dodaj warzywa, sól, czarny pieprz, liść laurowy i wymieszaj, a następnie przykryj całość pokrywką i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj do zupy makaron i posiekaj koperek. Zupę gotuj jeszcze przez około 3 minuty i dodaj posiekany koperek. Zupa jest już gotowa.
Comments are closed.