Domowe zupy jak u babci: 3 najlepsze przepisy. Są zdrowe, dobrze działają na żołądek – każdy się zajada
Domowe zupy jak u babci
Zupy od lat goszczą na polskich stołach. Oto trzy przepisy na pyszne i zdrowe zupy domowej roboty. Przepisy te pochodzą od naszych babć. Na pewno znają doskonale znają je nasze mamy z czasów swojego dzieciństwa, a ich główną zaletą jest prostota wykonania, wartości odżywcze oraz bukiet naturalnych aromatów.
Zupa nr 1: Zupa z kaszą manną oraz czosnkiem
Do wykonania tej zupy są potrzebne następujące składniki:
- pół szklanki kaszy manny,
- jedna szklanka pokrojonej marchewki w drobną kostkę,
- pół szklanki pietruszki pokrojone w drobną kostkę,
- dwie łyżki stołowe masła,
- jedna cała cebula,
- 3 obrane ząbki czosnku,
- wedle gustu: kiełbasa, wędzona szynka bądź boczek (tak do smaku),
- dodatkowo: szczypta soli, dwie łyżki czerwonej mielonej papryki, jedna łyżka kminku, szczypta czarnego mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kaszę należy kilkukrotnie przepłukać, a następnie zalać ją wodą bądź jeśli mamy taką możliwość domowym bulionem. Następnie należy ją przykryć pokrywką i gotować przez około 15 minut. Warzywa należy przygotować i pokroić je w drobną kostkę.
Jeżeli zdecydujemy się na wykonanie zupy z dodatkiem mięsnym, czyli na przykład kiełbasą, boczkiem bądź szynką wędzoną; należy ją również pokroić. Następnie należy obrać i drobno pokroić cebulę i ją podsmażyć na masie. Na patelnię do podsmażonej cebuli dorzucamy wszystkie warzywa i dusimy wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Następnie należy dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub inny dodatek mięsny. Całość należy zamieszać po czym przykryć na kilka chwil przykrywką, po czym całość zdjąć z pieca z ognia. Następnie zawartość patelni należy kolejno: posypać zawartość patelni czerwoną mieloną papryką, wymieszać i włożyć do garnka, w którym ugotowaliśmy wcześniej kaszę.
W razie potrzeby gdyby zupa okazała się dla nas zbyt gęsta należy dodać do niej wodę. Następnie należy doprawić zupę solą oraz pieprzem i innymi przyprawami. Gdy to zrobimy całość należy ugotować do miękkości. Ostatnim krokiem jest dodanie do naszej zupy świeżo przeciśniętego przez prasę czosnku i następne gotujemy zupę przez około 10 minut. Po upływie czasu gdy zupa będzie gotowa można dodatkowo udekorować ją ziołami.
Comments are closed.