Ciasta jogurtowe są pyszne i lekkie, mają mniej kalorii niż tradycyjne. Jest to szybki przepis, który nie wymaga użycia mąki.
Oddzielamy żółtka od białek jajek, rozbijając je na mniejsze części. Następnie ubić żółtka razem z cukrem za pomocą miksera. Wmieszać jogurt i skórkę z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
W osobnej misce ubij białka, aż będą sztywne. Gdy białka zaczną się pienić, dodaj kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Wmieszaj pianę do miski razem z resztą składników. Użyj trzepaczki, aby wymieszać ciasto.
Upiecz ciasto w 20 cm formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka jogurtowe pieczemy przez 45 minut. Należy je wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po ostygnięciu ciasta oprószyć je cukrem pudrem.
Comments are closed.