Przepis na cebulową herbatkę o cudownych właściwościach. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Zacznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją tak, żeby nie rozpadała się na osobne krążki. Cebulę należy umieścić w szklance lub filiżance, a następnie zalać gorącą, czarną herbatą. Taki napój odstawiamy na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie herbatka nadaje się do spożycia.
Sięgaj po nią za każdym razem, kiedy poczujesz dyskomfort w jelitach lub innych częściach przewodu pokarmowego. Cebula jest źródłem flawonoidów, w tym tzw. kwercetyny, która podnosi poziom przeciwutleniaczy znajdujących się we krwi.
Owy flawonoid jest skuteczny w zapobieganiu przeziębieniom oraz kaszlowi. A dodatkowo pozwala na zniwelowanie stresu i zapobieganie nadciśnieniu krwi. Herbata z dodatkiem cebuli jest bardzo dobra dla przewodu pokarmowego, ponieważ wspomniane już warzywo jest źródłem inuliny. Inulina to polisacharyd, który nie jest trawiony i dlatego działa jak błonnik – usprawnia perystaltykę jelit.
Regularne picie cebulowej herbaty sprawia, że jelita są w dobrej kondycji. A ponadto, możliwie jest zapobieganie uciążliwym dolegliwościom, takim jak niestrawność, zaparcia i wzdęcia.
Comments are closed.