Ważne jest mięso z kością. Wybór mięsa autorzy diety zostawiają osobie gotującej. Może to być indyk, kurczak, wołowina. Wszystko zależy od osobistych upodobań i preferencji. Pamiętać należy również o odpowiednich przyprawach, między innymi occie czy cytrynie.
Rosół gotujemy długo, nawet przez 3-4 godziny ( metodą tradycyjną). Taki sposób przyrządzania zupy preferowały nasze babcie. Smak będzie lepszy, kiedy kości upieczemy wcześniej w piekarniku. Kilogram mięsa wystarczy na 4 litry wody.
Pamiętać należy o warzywach ( marchew, seler, cebula) oraz przyprawach ( ocet, imbir, tymianek czy pieprz). Długo gotowany bulion doskonale spełni swoją funkcję – zaspokoi głód, a jednocześnie pozwoli spalić zbędne kalorie. Większą ilość zupy można przygotować wcześniej, podzielić na mniejsze partie i cieszyć się nią w wybranych momentach.
Tradycyjna polska kuchnia ma wiele smacznych potraw, zup, ciast, warto jednak dostosować przepisy do obecnie panującej mody czy trendów. Wystarczy niewielka zmiana i przestrzeganie zasad, by zachwycić wszystkich tradycyjnym, choć unowocześnionym daniem.
Rosół dietetyczny może być podawany na obiad, a także kolację. Może stanowić uzupełnienie innych dań. Szczególnie kobiety cenią sobie dietę bulionową, ponieważ nie wymaga ona zbyt wielu wyrzeczeń, a przy tym jest smaczna. Przywołuje smaki znane nam z dzieciństwa. Zresztą badania pokazują, że rosół jest ulubioną zupą Polaków. Także obcokrajowcy zachwycają się jej smakiem.
Comments are closed.