Wystarczy zetrzeć na tarce zmrożone cytryny, a dzięki temu uzyskasz o wiele więcej witamin. Wiele cennych właściwości

Cytryny to jedne z najbardziej rozpoznawalnych owoców na całym świecie, które wyróżniają się nie tylko smakiem, ale także prozdrowotnymi właściwościami.

Warto pamiętać także o tym, że wiele korzystnych składników znajduje się także w ich skórce.

Jedzenie całej cytryny niesie ze sobą wiele korzystnych aspektów, do których zalicza się między innymi:

  • zapobieganie astmie
  • zwalczanie infekcji
  • regulowanie ciśnienia we krwi
  • zwalczanie chorób nowotworowych
  • eliminowanie niebezpiecznych bakterii
  • zmniejszanie ryzyka pojawienia się depresji oraz stresu
  • oczyszczanie wątroby oraz nerek
  • pobudzanie i wspieranie układu odpornościowego
  • oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn

Badacze ustalili, że w samej skórce cytryny znajduje się prawie 10 razy więcej witamin, niż w owocu. To powinno przekonać nas o tym, jak wiele prozdrowotnych właściwości posiada często odkrajany przez nas element.

Jedną z propozycji, która już od lat gości w naszych domach, jest napój oczyszczający z sokiem cytryny oraz ciepłą wodą wypijany przed posiłkiem.

Jak się okazuje, nie jest to tak bardzo zdrowe, jak nam się wydawało, bo nie korzystamy ze wspomnianej już skórki. Wiele witamin pozostaje także w nieużytym przez nas miąższu.

W skórce cytryny znajduje się witamina C, A, E, B6, kwas foliowy, wapń, miedź czy żelazo.

Wszystkie te składniki są dla nas bardzo ważne i nie powinniśmy jej unikać. Znajdują się tutaj też spore pokłady potasy, magnezu, niacyny czy tiaminy.

Najnowsze badania wskazały także, że cytryna okazuje się przydatna w leczeniu zmian nowotworowych zaobserwowanych w piersiach, płucach czy jelicie grubym. Cechą, którą wyróżnia ją od innych sposobów leczenia jest to, że nie uszkadza ona zdrowych komórek i zajmuje się tylko tymi chorymi.

Aby cytryny dłużej zachowały świeżość, warto je mrozić w całości wraz ze skórką. Dobrze, gdyby były to produkty ekologiczne bez GMO. Przed mrożeniem trzeba wymoczyć cytrynę w wodzie z octem jabłkowym, a następnie dokładnie ją opłukać.

Gdy owoc wyschnie, możemy włożyć go do zamrażarki. Tak przygotowaną cytrynę należy zetrzeć na tarce nie tylko ze skórką, ale także z pestkami. Możemy dodawać ją do deserów, zup, koktajli i różnych dań.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!