Lekarstwo tanie, używane przez nasze babcie do leczenia żylaków, obrzęków i kaszlu
Jednym z cudów natury jest w dziedzinie uzdrawiania babka lancetowata.
Znana od pokoleń roślina charakteryzuje się znakomitymi właściwościami leczniczymi, które również dzisiaj robią niesamowite wrażenie. Preparaty z niej mogą śmiało konkurować z wyrobami wielkich firm farmaceutycznych.
Efekty prozdrowotne babki lancetowatej:
- działa detoksykacyjne,
- ma silnie właściwości antyseptyczne,
- wspomaga układ immunologiczny,
- jest pomocna w leczeniu żylaków,
- wspieranie organizmu w zwalczaniu grypy i przeziębienia,
- korzystnie działa na układ oddechowy,
- ułatwia odkrztuszania śluzu,
- łagodzi objawy, występujące w alergii i astmie,
- wspomaga układ trawienny,
- pomaga w bólach brzucha,
- regeneruje komórki,
- zwiększa szybkości gojenia się ran oraz zmian na skórze,
- poprawia jakość tkanki kostnej,
- jest pomocna w profilaktyce osteoporozy,
- ma działanie moczopędne, oczyszcza drogi moczowe,
- pomaga w odprowadzaniu nadmiaru wody z organizmu.
Podstawowym zastosowaniem babki lancetowatej jest leczenie kaszlu (świetnie sprawdza się w tej roli syrop z niej) oraz pomoc w leczeniu ran, które nie chcą goić się w sposób naturalny.
Maść o cudownych właściwościach, której nie kupisz w sklepie
Potrzebne składniki:
- młode liście babki lancetowatej,
- 500 g smalcu,
- wosk pszczeli (od 200 do 300g).
Przygotowanie:
Smalec rozpuść w garnku, ustawionym na ogniu. Dodaj drobno posiekane liście babki. Pozostaw całość na 4 godziny, przy temperaturze 60 stopni (można w tym celu użyć piekarnika), a następnie przestaw ją do miejsca o temperaturze pokojowej. Pozostaw ją tam do kolejnego dnia.
Rankiem do mieszanki dodaj pszczeli wosk i ponownie wszystko rozpuść. Tak przygotowaną maść przełóż do słoiczków, Przechowuj w chłodnym miejscu i stosuj do smarowania stawów, bolących kości oraz w pielęgnacji skóry.
Leczniczy syrop na kaszel
Świeżo zebrane, podarte liście banki lancetowatej włóż do słoika. Zasyp je cukrem, dociśnij i zakręć słoik. Zawiń go szczelnie, wykorzystując na przykład worek lub plastikową reklamówkę. Tak przygotowany pakunek zakop na 8 tygodni w zacienionym miejscu.
Po tym czasie wykop słoik, a mieszankę przecedź przez sito. Powstanie w ten sposób syrop o brązowo-czarnej barwie. Przechowuj go w lodówce i używaj w razie potrzeby. Odpowiednia dawka dla osoby dorosłej to 1 łyżka stołowa 3 razy dziennie, dla dzieci – 1 łyżeczka, również 3 razy dziennie. Smak syropu można poprawić poprzez dodanie mięty.
Herbatka albańska – doskonały sposób na kaszel, choroby płuc oraz siniaki
Potrzebne będą 2 łyżeczki suszonych liści babki lancetowatej i pół litra wody. Liście zalej wrzątkiem w niewielkim garnku. Pozostaw do zaparzenia na okres 15 do 20 minut, następnie odcedź. Pij 2 filiżanki dziennie.
Comments are closed.