Tym domowym majonezem wszyscy się zachwycają: Oryginalna prosta receptura na przepyszny majonez.
Trudno wyobrazić sobie bardziej wszechstronny produkt niż majonez. Nawet makaron czy kasza gryczana stanie się znacznie smaczniejsza, jeśli dodasz do niego odrobinę tego pysznego sosu.
Majonez jest niezastąpionym dodatkiem każdej świątecznej sałatki i doskonałym dressingiem do pierogów. Obecnie wiele gospodyń domowych woli majonez domowej roboty, ponieważ jest o wiele smaczniejszy i lepszy dla zdrowia.
Nasze babcie często są zaskoczone, że majonez sklepowy jest biały, ponieważ większość jego składników jest żółta. Rzeczywiście lepiej i zdrowiej jest zrobić majonez z naturalnych produktów. Ponadto daje Ci to przestrzeń do wykorzystania swojej wyobraźni, ponieważ możesz zrobić własny majonez i mile zaskoczyć gości.
Najsmaczniejszy przepis na majonez
Do oryginalnej receptury potrzebne są następujące produkty:
- 2 łyżki musztardy
- sól
- cukier
- 1 łyżka octu lub sok z cytryny
- 350 g oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 2 surowe jajka
Teraz spójrzmy na etapy przygotowania klasycznego majonezu i często popełniane błędy.
Przygotowywanie majonezu
Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu majonezu, jest świeżość użytych produktów. Zwróć szczególną uwagę na świeżość jaj. Majonez to niezwykle kapryśny produkt podczas przechowywania, który szybko się psuje, dlatego świeżość jaj jest niezwykle ważna.
Umieść żółtka, cukier, sól, ocet i musztardę w misce. Należy pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Tylko wtedy majonez będzie gęsty i jednolity. Wymieszaj wszystko mikserem przez kilka minut.
Oczywiście żaden przepis na pyszny domowy majonez nie może obejść się bez oleju. Najlepiej jest używać mieszanki olejów roślinnych i oliwy z oliwek. Zacznij powoli, wlewaj cienkim strumieniem oleju do mieszaniny. Ubijaj majonez mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Często niedoświadczonym gospodynią sos wydaje się zbyt rzadki. Dzieje się tak, ponieważ majonez nie jest wystarczająco ubity. Czasami sos jest też zbyt płynny z powodu złej jakości oleju. Wybierając olej zachowaj ostrożność i nie oszczędzaj, ponieważ może to wpłynąć na końcowy wynik gotowania.
Ten łatwy przepis na pyszny majonez jest klasyką i zawsze będzie pyszny. Ale nie zapominaj, że możesz eksperymentować, osiągając nieco bardziej słodki lub ostry smak.
Do majonezu możesz dodać też oliwki lub kiszone ogórki. Najważniejsze jest, aby je drobno posiekać i dokładnie wymieszać. Taki majonez będzie na długo zapamiętany przez twoich gości i stanie się ozdobą każdej sałatki .
Comments are closed.