Czosnek to starożytne lekarstwo na zdrowie i młodość. Gdy ludzie się o nim dowiedzą, zniknie ze wszystkich sklepów.
Układ odpornościowy jest znacznie poprawiony przez naszą naturalną mieszankę. Regularne stosowanie może sprawić, że trudno będzie zachorować.
Potrzebne składniki:
- 1 główka czosnku
- 200 g miodu
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka kurkumy
Jak przygotować:
Najpierw umyj główkę czosnku. Ten prosty trik pozwoli Ci zaoszczędzić czas i uniknąć niepotrzebnego wysiłku. Przykryj czosnek pokrywką i umieść go w małym rondlu. Aby oddzielić skórkę od ząbków, potrząśnij garnkiem. Dzięki temu mycie będzie szybkie i łatwe.
Następnie dodaj czosnek i sól do dużej miski. Następnie dodaj pokrojoną cytrynę i skórkę. Zanim zaczniesz, dokładnie ją umyj. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Wmieszaj do nich kurkumę. Mieszankę należy przelać do czystych, suchych kubków, które mają pokrywki. Umieść je w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki. Przyjmuj jedną łyżeczkę dziennie przed śniadaniem i w południe.
W swojej surowej postaci czosnek działa jak antybiotyk. Czosnek wzmacnia układ odpornościowy, a także chroni przed patogenami. Zawiera również wysoki poziom allicyny i selenu, który zwiększa produkcję żółci. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby. Jest doskonały w oczyszczaniu wątroby.
Miód był wykorzystywany przez ludzi od tysięcy lat. Dziś naukowcy potwierdzają, że miód ma właściwości bakteriobójcze. Zawdzięcza to naturalnym enzymom występującym w pszczołach.
Właściwości antyseptyczne i antyoksydacyjne miodu sprawiają, że jest on doskonałym środkiem na problemy ze skórą i ranami. Miód może być również stosowany w leczeniu sezonowych alergii i bólu gardła. Ma właściwości przeciwzapalne.
Kurkuma jest pełna korzystnych substancji. Te korzystne substancje to mangan, magnez, żelazo, potas i fosfor, a także cynk, miedź, magnez i cynk. Jest to przyprawa, która istnieje od dawna, ale niektóre z jej właściwości są nadal badane.
Badania naukowe wykazały, że jest bardzo skuteczna w walce z wolnymi rodnikami. Ma podobne właściwości do miodu, w tym, że jest silnie antybakteryjny i przeciwzapalny. Ma również właściwości gojące rany i antyseptyczne.
Comments are closed.