Oto dlaczego warto jeść codziennie daktyle – mają szereg właściwości zdrowotnych.
Najsłynniejsze słodycze świata, czyli daktyle są tak nazywane nie bez powodu.
Daktyle zawierają aż około 80% cukrów prostych ale są to cukry występujące naturalnie, dzięki czemu nie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zawierają mnóstwo witamin oraz minerałów. Wspomagają pracę naszego serca, dzięki zawartości potasu. W jego składzie znajdują się także miedź, żelazo, siarka, magnez oraz wapń.
Zawierają także więcej błonnika niż świeże owoce. Daktyle można jeść samodzielnie lub jako przekąskę. Można także je dodawać do musli, owsianek, jaglanek, a nawet do kremów kakaowych, batoników oraz zbożowych wypieków.
Podczas wiosny warto jeść około trzy daktyle dziennie, aby ukoić zmęczenie i odzyskać energię. Daktyle pomogą nam podczas każdej wykonywanej czynności.
Comments are closed.