Wyczyść piekarnik bez szorowania – oto skuteczny trik który zawsze działa – 4 minuty i piekarnik świeci jak nowy
Masz dość szkła zdobionego ociekami z przypalonego tłuszczu? To dobrze znany mi problem.
Ten sposób to będzie prawdziwy przełom w Twojej kuchni – dzięki niemu mój zapuszczony piekarnik w końcu zaczął lśnić, a jego szyba nareszcie wróciła do stanu przeźroczystości. Koniec bolących od szorowania rąk i stosu brudnych gąbek.
Doprowadź swój brudny piekarnik do stanu sprzed zakupu z tym tanim i prostym rozwiązaniem – takie są w końcu najlepsze.
To bardzo wydajny sposób, do którego nie potrzebujesz nawet gąbki. Wystarczą Ci jedynie trzy rzeczy i kilka minut Twojego czasu.
Czysty piekarnik w 4 minuty?
Właśnie tyle zajęło mi czyszczenie mojego piekarnika. Żadnych brudnych szmatek, gąbek, ani obolałych palców.
Zamiast gąbki – folia aluminiowa?
Nie martw się, folia nie zarysuje szkła. Polej drzwiczki ok. połową szklanki gorącej wody i posyp dokładnie sodą. Pozwól jej zadziałać i poczekaj co najmniej pół minuty.
To sprawi, że dalsze czyszczenie będzie łatwe i przyjemne. Po upływie tego czasu zgnieć folię aluminiową w ciasną kulkę i użyj jej jak gąbki!
Nie dociskaj – wykonuj delikatne, okrężne ruchy po szkle. To wystarczy, by zanieczyszczenia zupełnie zniknęły. Jeśli drzwiczki Twojego piekarnika są naprawdę w opłakanym stanie, konieczne może być powtórzenie procedury. Zetrzyj resztki sody oczyszczonej zwilżonym ręcznikiem papierowym. To naprawdę wszystko!
Co z wnętrzem piekarnika?
Proszek do pieczenia zastąpi Ci każdy, nawet najostrzejszy środek chemiczny. Koniec z amoniakiem i innymi szkodliwymi substancjami.
Będziesz potrzebować:
- 150 ml zimnej wody
- 2-3 opakowania proszku do pieczenia
- odrobinę octu
- ceramiczne naczynie, odporne na wysokie temperatury
Jak to zrobić?
Wodę, ocet i proszek do pieczenia wymieszaj w naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100 stopni. Zostaw na ok. 30 do 45 minut.
Comments are closed.