Odkrycie medyczne wstrząsnęło naukowcami: W zielonym warzywie skrywa się sekret lekarstwa na raka. Niebywałe – Cały czas ukryta odpowiedź na raka w prostym warzywie.
Długo znana jest ogromna wartość brokułów dla naszego zdrowia. Te zielone warzywa są bogate w witaminę C, błonnik, wapń, magnez i szereg mikroelementów.
Naukowcy niedawno uzyskali przełomowe wyniki w poszukiwaniach lekarstwa na raka, potwierdzając skuteczność brokułów w zwalczaniu nowotworów piersi, płuc, pęcherza, wątroby, prostaty, żołądka oraz jelita grubego. Osoby, które regularnie spożywają co najmniej 1 kg brokułów tygodniowo, znacznie rzadziej zapadają na raka.
Sulforafan, fitoskładnik zawarty w brokułach, odgrywa kluczową rolę w ich działaniu przeciwnowotworowym. Zdolny jest do obniżania poziomu cukru we krwi oraz niszczenia genów komórek rakowych. W związku z tym, na rynku pojawiły się „pigułki brokułowe” z wysokim stężeniem tej substancji, jednak okazały się one mniej skuteczne niż samo warzywo, które posiada wyższy potencjał antyoksydacyjny.
Szczególnie bogate w sulforafan są kiełki brokułów, zawierające go aż 100 razy więcej niż dojrzałe warzywa. Badania przeprowadzone przez Johns Hopkins University wykazały, że kiełki te są skuteczne w usuwaniu toksyn z organizmu. Regularne spożywanie 150 g kiełków dziennie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.
Dodatkowo, osoby z autyzmem, spożywające codziennie kiełki brokułu, wykazują poprawę w zakresie aktywności społecznej i komunikacji werbalnej. Sulforafan wspomaga metabolizm energetyczny komórek i łagodzi procesy neurozapalne, co zmniejsza objawy autyzmu.
Kiełki brokułów są proste w hodowli, tanie i bezpieczne, a ich liczne zalety obejmują:
- ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania UV,
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- zapobieganie chorobom serca i układu krążenia oraz walka z nimi,
- oczyszczanie organizmu,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- łagodzenie objawów cukrzycy,
- zwalczanie wirusów grypy,
- wzmacnianie zdolności poznawczych mózgu i ochronę przed stanami zapalnymi,
- poprawę widzenia oraz zachowanie elastyczności i młodości skóry.
Hodowla kiełków brokułów jest prosta. Wystarczy zalać nasiona brokułu czystą wodą pitną w misce z sitkiem, przykryć szkłem lub folią spożywczą i zmieniać wodę każdego dnia. Po 2 tygodniach pojawią się kiełki gotowe do spożycia, które można przechowywać przez 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Kiełki brokuła można spożywać na wiele sposobów, m.in. jako dodatek do sałatek, kiszonej kapusty, posypywać nimi gotowe dania i kanapki, czy też wykorzystywać do przygotowania koktajli.
Hodowla kiełków brokułów w domu jest łatwa i przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Osoby regularnie spożywające kiełki doświadczają zwiększonej zdolności do pracy, przypływu energii, poprawy nastroju i snu, a także zauważalnej poprawy elastyczności i koloru skóry.
Comments are closed.