Nigdy nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, szczególnie nr 3
Jak każdy na pewno nie wyobrażasz sobie życia w swoim domu bez lodówki. W jakim innym miejscu bowiem przechowywać takie produkty jak mleko, jogurty, sery, czy śmietanę, aby nie popsuły się już po jednym dniu od kupienia?
Jednak, jak się okazuje, nie wszystkie artykuły spożywcze powinny być przechowywane w niskiej temperaturze naszych lodówek. Niektóre składniki odżywcze nie są bowiem w stanie wytrzymać warunków w nich panujących.
W poniższym artykule dowiesz się, jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce. Wymienimy aż 5 artykułów spożywczych, które najczęściej chowamy do lodówki, mimo tego, ze nie jest to miejsce stworzone dla nich!
Niektóre produkty mogą Cię mocno zdziwić! Jeśli masz je w swojej lodówce, koniecznie wybierz dla nich inne miejsce. Podpowiemy Ci, jakie będzie do tego najlepsze!
Pomidory
Pomidory najlepiej trzymać poza lodówką. Ich naturalne środowisko dojrzewania to tereny o ciepłym, śródziemnomorskim klimacie. Nic więc dziwnego, że zimne powietrze może przerywać proces dojrzewania pomidorów.
Prowadzi to zmian organoleptycznych. Konsystencja miąższu oraz smak i aromat zostają zaburzone, a tego z całą pewnością wolimy uniknąć.
Pomidory dłużej zachowają swoją świeżość, jeśli będziemy je przechowywać w misce lub koszu na owoce i inne warzywa. Oprócz zachowania aromatu i smaku, ozdobimy i ubarwimy w wyjątkowy sposób naszą kuchnię.
Comments are closed.