Dzięki tym dietetycznym naleśnikom z cukinii, smukła talia bez obaw o przybieranie na wadze.
Cukinia, tania i wszechstronna, sprawdza się znakomicie w kuchni. Jej subtelny smak pozwala na tworzenie z niej zarówno wyrafinowanych dań, jak i prostych przekąsek.
Jest idealna zarówno na surowo, jak i w postaci smażonej, gotowanej, duszonej czy pieczonej. Szczególnie atrakcyjnym elementem jest jej kwiat, który znajduje zastosowanie w gastronomii, na przykład jako smażony kwiat cukinii, stanowiący wykwintny dodatek do potraw.
Jednocześnie cukinia jest pomocna w diecie odchudzającej, oferując niskokaloryczność, lekkość i uczucie sytości. Szczególnie wartościowa jest młoda cukinia, mierząca 15-20 cm, bogata w witaminy (C, K, PP, B1, beta-karoten) i minerały (potas, żelazo, magnez).
Naleśniki z cukinii to doskonała propozycja na wykorzystanie tego warzywa. Niskotłuszczowe i uniwersalne, doskonale nadają się zarówno do słodkich, jak i słonych nadzień.
Przygotowuje się je z:
- 1-1,5 szklanki mąki (pszennej lub mieszanki, np. orkiszowej, gryczanej, owsianej),
- pęczka ziół (pietruszka, koperek),
- 800 g młodej, lekko dojrzałej cukinii,
- 2 jajek wielkości M,
- 1 szklanki mleka (1,5-2% tłuszczu),
- 2 łyżek oleju rzepakowego,
- soli.
Cukinię należy umyć, zetrzeć, a zieleninę posiekać.
Jajka ubić z solą, dodać mleko, przesianą mąkę i mieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
Do masy dodać cukinię, zioła i olej, wymieszać. Ciasto smażyć na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.
Comments are closed.