Przepis na odporność od mojej babci. Wzmacnia odporność, chroni przed wirusami
Jak wspomóc swój organizm, zapewnić sobie zdrowie oraz sprawić, że choroby będą omijały nas szerokim łukiem?
Czasami warto zapytać nasze babcie, wiele z nich potrafi, wykorzystując całkowicie naturalne składniki, wyczarować magiczne wręcz mikstury.
Jedną z takich mikstur jest tzw. „chłopskie lekarstwo” (zwane też mieszanką chrzanową), mikstura oparta na chrzanie i miodzie. Oba te składniki od lat są znane ze swoich prozdrowotnych własności. Do „lekarstwa” można dodać imbir i cytrynę, co jeszcze bardziej zwiększy jego prozdrowotne własności.
Jak wpływa mieszanka chrzanowa na organizm?
Mieszanka chrzanowa ma bardzo wiele zalet a jej wpływ na ludzki organizm jest bardzo szeroki. Mieszanka m.in.:
- ma działanie przeciwzapalne
- podnosi odporność organizmu
- może zapobiegać chorobom układu krwionośnego oraz chronić przed rakiem
- obniża poziom cholesterolu
- działa moczopędnie
- wykazuje działanie antybiotykowe
- neutralizuje negatywny wpływ wolnych rodników na komórki
- usuwa nadmiar śluz z układu oddechowego
- podnosi ciśnienie krwi
- oczyszcza krew
Mieszankę chrzanową można przygotować w rożnych proporcjach, w zależności na jakim działaniu najbardziej nam zależy.
Wsparcie w chorobach układu oddechowego
Aby przygotować mieszankę chrzanową potrzebujesz korzeń chrzanu oraz 150g miodu.
Przygotowanie: oczyść i zetrzyj korzeń chrzanu. Włóż do słoika i zalej miodem. Zamknij i zostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu. Następnie odcedź. Mieszankę przechowuj w lodówce w ciemnym szkle przez około 6 dni.
Stosowanie: w celu zapobiegania przeziębieniu mieszankę należy stosować 3 razy dziennie po łyżeczce. Ze względu na mocny smak nie może być ona stosowana przez dzieci. Odradza się ją również osobom, które cierpią na problemy żołądkowe.
Skuteczna walka z wirusami i szybki powrót do zdrowia
Jeśli już zmogła cię choroba możesz przygotować mieszankę chrzanową z dodatkiem imbiru i cytryny, która szybko postawi cię na nogi.
Do jej wykonania potrzebujesz:
- 200g miodu
- 250g chrzanu
- 3 cm korzenia imbiru
- sok z cytryny
Przygotowanie. imbir oraz chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie zalej je szklanką przegotowanej wody (woda nie może być gorąca).
Całość wymieszaj, przykryj i odstaw na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie miksturę przecedź przez gęste sitko lub ściereczkę. Dodaj miód oraz sok z cytryny i wszystko wymieszaj.
Mikstura na ból gardła
Miód słynie z przeciwzapalnego działania. Aby złagodzić ból gardła przygotuj bardzo prostą miksturę – wymieszaj w łyżki miodu oraz niewielką ilość startego chrzanu. Spożywaj 3 razy dziennie po łyżeczce.
Comments are closed.